Megatrendy finančného sektora v najbližších desiatich rokoch

, Saxo Bank

Medzi ľuďmi z branže zmizla dôvera. Cestou vpred je svojpomoc, rozvíjanie komunít a transparentnosť. Saxo Bank verí, že pokročilá technológia je rozhodujúca.

Ku koncu minulého roka som bol pozvaný, aby som v prekrásnom zürišskom Grand Hoteli Dolder predniesol na konferencii Svet hedgeových fondov reč o hlavných trendoch finančného sektora. Mnohí si myslia, že Saxo Bank je maloobchodným hráčom, ale to už dávno nie je pravda. A to bol jeden z dôvodov, pre ktorý som prijal pozvanie na túto konferenciu.

Z nášho tradičného segmentu, priamych maloobchodných investorov, pochádza menej než tretina našich súčasných výnosov. Za uplynulých niekoľko rokov sme zažili značný rast klientskeho záujmu, aktivít a dopytu zo strany portfólio manažérov a hedgeových fondov. Kladieme si za povinnosť pomáhať manažérom rozvíjajúcich sa fondov prostredníctvom zmysluplných kontaktov, informácií i služieb vysokej kvality po celú dobu životného cyklu manažéra.

Verím, že na trhu existuje priestor pre nových manažérov, ktorí, napriek skvelým výsledkom, zápasia s náročným prostredím pre výkon svojej práce. Manažéri stále viac požadujú, aby mohli v týchto podmienkach uspieť, aby poskytovatelia boli efektívni a pohotoví.

Osadenstvo konferencie, pozostávajúce z viac ako 100 účastníkov, podľa všetkého súhlasilo.

V Zürichu som začal svoju reč tým, že som odcitoval Billa Gatesa, ktorý raz vyhlásil: "Vždy preceňujeme zmeny, ktoré nastanú v najbližších dvoch rokoch, a podceňujeme zmeny, ktoré nastanú v najbližších desiatich. Nenechajte sa ukolísať v nečinnosti." Myslím, že tento citát je signifikantný pre diskusiu o finančnom sektore a výzvach, ktorým čelí.

Myslím, že budúce štrukturálne zmeny, ktoré v Saxo Bank nazývame megatrendy, závisia na dôvere či, aby som bol presnejší, na nedôvere.

Medzi účastníkmi finančného sektora zmizla dôvera. Týka sa to investorov, klientov i poskytovateľov služieb. V niektorých prípadoch je narušenie dôvery odôvodniteľné. V niektorých však nie, to ale na veci nič nemení.

Ľudia stratili vieru v kľúčové zásady finančníctva: dobré rady, kompetentnosť a odolnosť.

To bude mať veľké dlhodobé dôsledky, či už pôjde o reguláciu, kapitál alebo rozhodovanie investora. V tomto článku sa chcem zamerať na dôsledky, ktoré z toho vyplývajú pre investorov. Ako som už povedal skôr, skutočnou výzvou je redukovať regulačné a informačné bremeno, ktoré musí investor niesť. Takto možno získať podiel na trhu.

Inými slovami, zjednodušiť investorom cestu, ako sledovať výkon, ako si vybrať portfólio manažéra, a ako im ušiť portfólio na mieru podľa nimi požadovanej miery rizika. A čo je veľmi dôležité, zjednodušiť im procedúru, na základe ktorej môžu rozmiestniť svoje investície a priebežne ich premiestňovať.

Najbližších desať rokov budú charakterizovať tieto tri hlavné trendy. Prvý nazývam svojpomocou.

Svojpomoc

Názov pochádza z predstavy a ašpirácie, na základe ktorej ja, ako investor, môžem dosahovať rovnaký výkon ako profesionáli. Možno síce nie tak celkom v naozajstnom obchodovaní, ale pri alokácii aktív určite. Pre fondy fondov nastanú ťažké časy. Teraz keď viem, že sa všetko môže kolosálne zrútiť, chcem byť tomu procesu bližšie, aby som vedel, čo sa deje.

O svoje financie sa budem živo zaujímať. Chcem sa zúčastňovať na vymedzení a navrhovaní môjho portfólia. Chcem mať možnosť dostať sa k informáciám prostredníctvom množstva on – line zdrojov. Som tým, kto sa o svoje záujmy najviac bije. Chcem, aby poskytovatelia služieb rešpektovali mňa a moje želania, aby mi dodávali informácie presne podľa mojich potrieb. Som sebavedomý a rád mám nad vecami kontrolu.

Možno, že si nechávam veľkú časť portfólia riadiť niekým iným, ale chcem rozumieť tomu, čo sa deje a chcem mať vplyv prinajmenšom na časť svojho portfólia. Chápem, že nejde len o akcie a dlhopisy a chcem toho vedieť viac. Čím ďalej viac toho viem o rope, zlate, doláre, švajčiarskom franku, politike, ekonomike a podmienkach trhu, jednoducho o všetkom, čo má vplyv na tieto investičné nástroje. Chcem sa tomu venovať, keď mám čas – večer, cez víkendy, kedykoľvek.

Ďalším megatrendom, o ktorom by sme mali všetci vedieť, je rozvoj komunít a sietí naprieč odvetviami.

Rozvíjanie komunít a sietí

Vďaka komu si zlepším znalosti a dostanem sa k viac informáciám, než ktoré mi poskytne banka? Vďaka médiám, finančným stránkam, sociálnym sieťam ako Twitter, Facebook, LinkedIn a internetovým komunitám, kde nájdem ľudí, ktorým verím alebo si ich vážim. Radšej získam informácie od ľudí, ktorí na tom sú podobne ako ja, napríklad od komunity 20 ľudí, ktorí obchodujú menový pár dolára a jenu, než od obchodných zástupcov.

Saxo Bank spúšťa novú komunitu nazvanú Saxo Select. Naším cieľom je vytvoriť miesto, kde sa stretnú noví menší manažéri s investormi. Menší manažéri majú zvyčajne lepšie výsledky ako tí väčší. Ale nie vždy sa pri nich dá investovať.

To zmeníme a jadrom našej ponuky sa stane vytváranie komunít, veľká efektivita a úspornosť. Posledným megatrendom je transparentnosť

Transparentnosť

Čo sú produkty skutočne zač? Ako fungujú? Za čo budem platiť? Dostávam najlepší možný produkt? Alebo tu existujú konflikty záujmov? Budem mať prístup k aktualizovaným informáciám, dátam a cenám? Alebo sú dokonca v reálnom čase?

Spory kvôli netransparentným produktom s nečakanými negatívnymi výsledkami budú častejšie. Transparentnosť bude poháňaná zvyšnými dvoma megatrendami, rovnako ako regulačnými požiadavkami a ochranou vlastných záujmov. Svojpomoc a vytváranie komunít posilní transparentnosť. Pokročilá technológia je predpokladom lepšej transparentnosti. Jediná merateľná cesta, ako podporiť klientský dopyt po transparentnosti, ide cez technológie.

Ako som povedal na zürišskej konferencii, hlavnou odpoveďou na všetky tri megatrendy finančného sektora sú technológie. Implicitné náklady rastú a technológie umožňujú klientom, či už maloobchodným či inštitucionálnym, zamerať sa na to, čo vedia najlepšie, a maximalizovať ich zisky.

Do značnej miery závisí trading a investovanie na informáciách a efektívnych službách. Problém s informáciami spočíva v tom, že ich dostupnosť v posledných rokoch neuveriteľne vzrástla.

Neustále rozširovaná definícia insider tradingu spôsobuje, že použitie neverejných informácií akejkoľvek povahy je stále menej a menej atraktívne, a tým podporuje priebežné zlepšovanie a demokratizáciu vedomostí všetkých účastníkov trhu.

Brokerské služby sa čoraz viac stávajú komoditou a marže neustále klesajú. Budúce veľké kroky ale nebudú výsledkom nižších cien. Ak nie ste, či skoro nebudete konkurencieschopní, čoskoro z hry vypadnete. Každá brokerská spoločnosť sa musí zamerať na vývoj inteligentnej platformy, ktorá skutočne zvýši hodnotu a relevantnosť informácií, ktoré z nej užívateľom prúdia.

Poviem to ešte raz. Technológie sú jasnou odpoveďou.

Pre Saxo Bank, aj pre mňa osobne, je tento okamih vzrušujúci. Tak ako to vidím ja, máme nekonečný trh alebo prinajmenšom trh, ktorý zahŕňa väčšinu ľudí na zemeguli.

Je toho stále toľko, čo sa dá zlepšovať. Je nutné spolupracovať s bystrými ľuďmi z iných spoločností, aby bolo možné poskytnúť najlepšie celkové riešenie, ktoré spočíva vo svete, v ktorom sú transparentnosť a svojpomoc známymi trendami a technológie sa stále zlepšujú tak, aby boli tieto trendy podporené.

Tento prichádzajúci svet je svetom, kde sa otvára množstvo nových trhov, ktoré rastú oveľa udržateľnejším spôsobom, než ako to vidíme u našich starých a nasýtených trhov západnej Európy a severnej Ameriky. Je to tiež vzrušujúca doba pre hedgeové fondy, aj keď sa mnohí investiční manažéri podľa všetkého stretávajú v súčasnom prostredí s množstvom problémov.

Prídu noví a oveľa efektívnejší poskytovatelia služieb pre menšie fondy a tiež pohotovejšie individualizovane riadené štruktúry účtov pre fondy veľké. Prístup získa úplne nový segment klientov. Kapitál bude alokovaný viac automaticky agregátormi, ako sme my, a menej času bude vyplytvaného na nekonečné a neefektívne úvodné schôdzky pre investorov.

Pamätajte, že tieto nové trendy je potrebné rešpektovať a nájdite najlepšiu kombináciu technológií a kvalitných prvkov pridávajúcich hodnotu v oblasti skúseností a znalostí.

A tiež nepanikárte.

Podľa môjho názoru je smer jasný a získava momentum. Je stále dosť času urobiť správne rozhodnutie a naskočiť na vlak trendov. Toto bolo moje posolstvo na konferencii Svet hedgeových fondov v novembri a je tiež odporúčaním všetkým čitateľom.

Autor: Lars Seier Christensen, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ Saxo Bank

 

Súvisiace články

Aktuálne správy