Aussie zlomil 5 mesačný support

Medvedí obchodníci na AUDUSD sa konečne dočkali. Podarilo sa im totiž zlomiť viac než 5 mesačný support na 0.89 AUDUSD a vyzerá to tak, že k obratu sa zatiaľ nechystá. Nákupné objednávky pod týmto levelom neboli pre traderov zaujímavé a pár sa drží stále rekordne nízko.

 

Source Bloomberg

Dnešné LOW na 0.8777 znamená nové tri a polročné minimá, pretože sklamala decembrová výkonnosť austrálskeho trhu práce. Nešlo ani tak o nezamestnanosť, ktorá stagnovala na mnohoročných maximách 5.8 %, ale skôr o payrolls, ktoré vykázali poriadny a najmä nečakaný prepad. Trh bol pripravený na už aj tak slabší čistý prírastok nových pracovných miest, konkrétne + 10.3 tisícok, ale skutočnosť  dopadla oveľa horšie. Austrálska ekonomika naopak stratila až 22 600 miest. Vyšší úbytok sme v krajine zaznamenali len 5 krát za posledné tri roky, a to prinútilo býkov stratiť záujem o obranu spomínanej silnej supportnej linky.

Austrálske payrolls

Source: Bloomberg

Austrálska nezamestnanosť

Source: Bloomberg

Šokujúce dáta poslali aussie oproti včerajšku viac ako 100 nižšie, pretože samozrejme rastú stávky na to, že RBA bude musieť konečne skončiť len s planými rečami o znižovaní sadzieb na nové minimá, ale bude musieť začať aj reálne konať. Šanca vzrástla na základe swapov až na 43 % zo včerajších 24 %. Veľkým problémom pre aussie do ďalšieho obdobia  je aj zníženie výhľadu pre rast ekonomiky v Číne v rokoch 2014 a 2015, keďže práve Čína je pre Austráliu najväčší exportný trh.

Na druhej strane je tu aj americký dolár, ktorý zaznamenáva 3-dňový vzostup, pretože sa špekuluje o možnom januárovom taperingu aj napriek zlým NFP, keďže US economy môže byť dostatočne silná aby ho zvládla.

Source: Bloomberg

Momentálne sa na páre držíme len jemne nad dennými minimami, nezdá sa, že by mohol byť mohutný dip skúpený, a preto predpokladáme, že sa pozrieme ešte o niečo nižšie. Ďalší support dávame na 0.873 a pre odvážnejších ešte o 30 bodov nižšie. Ako alternatívu ponechávame návrat k 0.89 nakoľko hranica 0 % Fibonacciho retracement môže zafungovať ako supportná línia.

Súvisiace články

Aktuálne správy