Bezradnosť situácie: Keď dlh nevládzete splácať, nenávisť rastie

, lad Foto:MTI;SITA

V zahraničí sa množia útoky na pobočky bánk, ľuďom ako keby dochádzala trpezlivosť. Kto je hlavný vinník tohto problému?

Ako pri väčšine vecí v živote, nič nie je čierne alebo biele. Svoju časť viny určite majú tak politici, ako aj bankári a lacnými pôžičkami opití dlžníci. Tento týždeň zlikvidovala explózia pobočkou CIB banky v Budapešti. Nik zranený nebol, páchateľ sa postaral o to, aby sa v čase výbuchu v okolí nenachádzali žiadni ľudia. Nešlo o lúpežné prepadnutie, polícia tvrdí, že terčom záujmu neboli ľudia, ani peniaze.
V rovnakej ulici sídlia okrem CIB Banky aj  pobočky ďalších štyroch finančných inštitúcií, ktoré explózia tiež čiastočne poškodila. CIB Bank patrí do talianskej bankovej skupiny Banca Intesa (u nás VÚB). Prípad sa ešte vyšetruje, o páchateľovi sa dá zatiaľ iba špekulovať.

V Maďarsku má na krku úver v cudzej mene priveľa ľudí. V istom čase, a nebolo to tak dávno, boli tieto pôžičky mimoriadne populárne. Politika pomiešaná s vysokou základnou úrokovou sadzbou centrálnej banky vytvorila u našich južných susedov situáciu, kedy sa stali zahraničné pôžičky v cudzej mene veľmi lákavé, oproti úverom vo forintoch predstavovali úrokové sadzby len jednu štvrtinu. Z devízových úverov financované zbrusu nové Suzuki pred domom, či obytné komplexy, ktoré vyrastali ako huby po daždi ťahali rast HDP krajiny. Len málo vlád by dokázalo odolať. Dokonca to nezvládli ani v USA, kde  sub – prime pôžičky zohrali veľmi významnú úlohu vo vyvolaní finančnej krízy.

Banky chcú mať zisk, to je samozrejmé. A za tým cieľom sú ochotné ísť tak ďaleko, ako im to regulátor umožní. Spoločenské škody banky nezaujímajú. Jedna vec je istá, dlžníci sú nútení prevziať zodpovednosť za daný stav, za svoje zlé rozhodnutie. Dnes, keď forint zoslabol musia zaplatiť privysokú cenu. U niekoho to môže byť až existenčná otázka. Nečudo, že sa finančný sektor v Maďarsku neteší veľkej obľube.

Ale ako vyplýva z výskumu inštitútu Gallup, za daný stav nemožno obviňovať len vládu Viktora Orbána. Ani v ostatných krajinách nie sme s bankami priveľmi spokojní.

V španielskom Burgos-e vlastne neprotestovali proti bankám, ale keď sa už jedna pobočka Santander priplietla do cesty, nič jej nedarovali.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy