EÚ si posvieti na falošné jedlo: Zasiahne potravinová polícia a hrozia prísnejšie tresty

, ČTK;iDnes Foto:SITA

Poslanci Európskeho parlamentu požadujú povinné zverejňovanie pôvodu mäsa, a to aj u hotových jedál, prísnejšie kontroly výrobcov potravín a oveľa tvrdšie tresty za podvody v potravinárstve. Vyzývajú tiež Európsku komisiu k vytvoreniu nového systému včasného varovania členských krajín pred týmito podvodmi.

Konské mäso z Rumunska vydávané za hovädzie, technická soľ z Poľska v údeninách a ako vrchol metanol vo fľašiach s desiatkami obetí. Z podvodov pri výrobe potravín sa v poslednej dobe stal obrovský celoeurópsky problém. Jednotlivé štáty neboli schopné tento problém riešiť, tak ho do rúk vzali poslanci Európskeho parlamentu.

Tento týždeň drvivou väčšinou schválili správu, ktorá vyzýva Európsku komisiu, aby nariadila členským štátom Únie zásadné sprísnenie kontroly potravín. Pokuty za falšovanie potravín vrátane nápojov podľa návrhu musí byť tak vysoké, aby boli skutočnou hrozbou. Mali by byť minimálne dvojnásobné oproti zisku, aký by podvodníci výrobou a predajom falšovaných potravín mohli mať. "Sú potrebné prísnejšie tresty a pri opakovaných podvodoch musí byť odňatá týmto podnikom licencia," požaduje spravodajkyňa návrhu Esther de Langeová.

Niektorí europoslanci by pritom išli ešte ďalej. "Sankcie by mali byť trojnásobné, možno aj štvornásobné oproti súčasným," usudzuje írsky poslanec Seán Kelly z EPP, v ktorého krajine škandál s nepriznaným konským mäsom prepukol. Podľa Gillesa Pargneauxa z frakcie sociálnych demokratov a socialistov (S&D) boli v roku 2012 odhalené podvody s potravinami za 49 miliárd eur a od tej doby sa táto suma zvýšila o 60 percent.

Do kontrol a stíhanie vinníkov by sa mali popri úradníkov zapojiť policajti zo špeciálne zriadených zložiek, ktoré už v niektorých krajinách fungujú.

Správa tiež vyzýva Európsku komisiu, aby sa s členskými krajinami dohodla na jednotnej definícii toho, čo je to potravinársky podvod. Každý štát únie ho totiž definuje inak, čo sťažuje jeho potláčanie. Európsky komisár pre životné prostredie Janez Potočnik označil boj proti podvodom v potravinárstve za zásadnú prioritu Európskej komisie.

Štáty by mali tiež viac koordinovať postup proti podvodom. Dnes sa na mnohé nepríde, potraviny na otvorenom trhu putujú naprieč kontinentom a pre národných kontrolórov je ich pôvod často nevyhľadateľný. Zefektívnenie kooperácie medzi jednotlivými členskými krajinami v boji proti podvodu v potravinárstve má napomôcť aj nový systém včasného varovania."Tých 28 národných kontrolných systémov musí byť ďaleko lepšie koordinovaných a vzájomne prispôsobených, aby sme pokryli celú Európu," poznamenala holandská europoslankyňa. Existujúci varovný systém bol v minulosti kritizovaný kvôli rýchlosti informovania o výskyte potenciálne nebezpečných potravín, napríklad pri škandále s odhalením dioxínu v nemeckých vajciach a hydinovom a bravčovom mäse.

Šanca, že Európska komisia pripraví zákony, ktorými sa budú musieť riadiť aj jednotlivé krajiny, je veľká. Nezávisle na europarlamente sa problémom už sama začala zaoberať a rozhodla o vytvorení špeciálneho tímu pre boj s potravinovými podvodmi.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy