Svetová banka: Rozvíjajúci sa svet je rukojemníkom Fedu

, E15 Foto:SITA

Americká centrálna banka (Fed) drží prst na spúšti recesie rozvíjajúceho sa sveta. Podľa správy Svetovej banky by tento rok podľa extrémneho scenára mohol skončiť prílev kapitálu do týchto ekonomík. Stane sa tak v prípade, že sa uťahovanie menovej politiky vymkne kontrole a svetové úrokové sadzby vzrastú príliš rýchlo.

Čierny scenár Svetovej banky počíta s tým, že prílev peňazí rozvíjajúcim sa krajinám klesne až o 80 percent a výnos amerických desaťročných dlhopisov sa takmer zdvojnásobí. "Takmer štvrtina rozvíjajúcich sa ekonomík by prakticky okamžite stratila prístup ku globálnemu kapitálu. V niektorých krajinách by kombinácia vysokých úrokových sadzieb a prudkého oslabenia prílivu zahraničného kapitálu mohli viesť k finančnej kríze," uvádza analytik Svetovej banky Andrew Burns s tým, že vysoké sadzby môžu vydržať niekoľko mesiacov. Najviac by podľa neho utrpeli krajiny s vysokým podielom krátkodobého dlhu na celkových záväzkoch.

Jeden jediný percentuálny bod výnosu amerických desaťročných dlhopisov navyše vlani stačil k jednému z najväčších odlivov kapitálu z rozvíjajúcich sa krajín za niekoľko rokov. Od júna, teda krátko po tom, čo Fed oznámil zámer ukončiť kvantitatívne uvoľňovanie, do augusta odtieklo z fondov týchto krajín 64 miliárd dolárov špekulatívneho kapitálu, čo v krajinách ako Brazília, India, Indonézia, Turecko či Juhoafrická republika spôsobilo prudké prepady cien akcií, bondov aj národných mien.

"Išlo o varovný výstrel pre rozvíjajúce sa trhy," uviedol analytik Burns s tým, že podobná trhová reakcia by mohla nastať aj tento rok, len v ešte väčšom meradle. Ak by tento rok došlo k ďalšej vlne úteku globálneho kapitálu z týchto krajín, najviac by to postihlo Južnú a Strednú Ázii, ale aj južnú Európu a subsaharskú Afriku. Práve v týchto regiónoch sa totiž prílev kapitálu zo zahraničia najviac podieľa na tamojších ekonomikách.

Svetová banka v tejto súvislosti znížila predpokladaný rast rozvíjajúcich sa krajín pre tento rok na 5,3 z doterajších 5,6 percenta. To je o viac ako tretinu pomalšie tempo, než akým rástli pred začiatkom finančnej krízy. Aj tak podľa banky rast rozvíjajúcich sa krajín oproti minuloročným 4,8 percentám zrýchli. V budúcom roku má rozvíjajúci sa svet rásť tempom 5,5 percenta.

Z prognózy Svetovej banky

Svetová banka predpokladá pre budúci rok zrýchlenie globálnej ekonomiky. Miesto vlaňajších 2,4 percenta má svet tento rok rásť o 3,2, v budúcom roku potom o 3,4 percenta. Podpriemerným tempom 2,2 percenta porastú vyspelé ekonomiky. Aj tak sa ale oproti minulému roku ich výkon vďaka slabnúcim fiškálnym škrtom a ustupujúce politickej neistote takmer zdvojnásobí. Z rodiny najvyspelejších krajín sa najrýchlejší oživenie očakáva v Spojených štátoch. Americká ekonomika má z vlaňajších 1,8 zrýchliť na 2,8 percenta, v roku 2015 potom na 2,9 percenta. Konečne aj eurozóna po dvojročnej recesii obráti k rastu. T ento rok o 1,1, v budúcom roku potom o 1,4 percenta. V roku 2016 potom zóna jednotnej meny porastie oproti Amerike len polovičným tempom  1,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy