Dôsledky smrti stážistu Erhardta: Banky nariaďujú voľné víkendy

, E15 Foto: Dailymail

Globálne finančné domy sa snažia zbaviť nálepky, že predovšetkým stážistov nútia pracovať za hranicou fyzických možností. Prvé roky v kariére bankárov by tak už nemuseli zo všetkého najviac pripomínať vytrvalostné preteky v odolnosti.

O pracovných podmienkach bankárov na juniorských pozíciách sa začalo viac hovoriť po minuloročnej smrti Moritza Erhardta, stážistu Bank of America v Londýne.

Portál E15 informuje, že švajčiarska Credit Suisse napríklad zakázala zamestnancom svojej investičnej divízie pracovať cez víkendy, pokiaľ sa nepracuje na akútnych obchodoch. "Zamestnanci budú mimo kanceláriu úderom piatkovej šiestej hodiny večernej a vrátiť sa môžu o desiatej dopoludnia v nedeľu," píše sa v internom oznámení podpísanom riaditeľom investičného bankovníctva Credit Suisse Jimom Aminom.

Hovorca banky Jack Grone agentúre Bloomberg potvrdil existenciu aj obsah tejto internej pošty. Podľa Grona je možné si vyžiadať výnimku pre prítomnosť v kancelárii aj v prípadoch, že sa nepracuje na neodkladných záležitostiach. Švajčiarska banka bude od zamestnancov naďalej očakávať reakcie na e – maily v rozumnom čase.

Americká Goldman Sachs tiež nabáda zamestnancov k tomu, aby si užívali víkendov bez práce. Trvá na tom, aby sa jej mladší zamestnanci nezdržiavali v kanceláriách medzi piatkom  21. hodinou a nedeľnou 9. Hodinou ráno. JP Morgan rozširuje počet stážistov a juniorských bankárov, ktorých najíma, aby sa práca rozdelila medzi viac zamestnancov.

Aj banky v londýnskej City prehodnocujú, koľko hodín vlastne stážisti a noví zamestnanci odpracujú. Interné vyšetrovanie rozpútalo letný škandál, keď stážista londýnskej pobočky Bank of America pracovný nápor nevydržal a zomrel. Moritz Erhardt skonal vlani v auguste po tom, čo mal pracovať niekoľko nocí po sebe. Stážisti v londýnskych investičných bankách majú slušný plat vo výške približne 40 tisíc libier ročne (viac ako 48 18o EUR). V snahe urobiť viac ako kolegovia a ohromiť šéfov potom v práci trávia nadčasy.

Britská Barclays je prvou bankou ostrovnej metropoly, ktorá sa po mesiacoch vnútorného prešetrovania odhodlala zvýšiť počet juniorských zamestnancov, ktorých priberá do svojich radov. Samotné londýnskej zastúpenie minulý týždeň uviedlo, že podľa ich nových pravidiel budú mať stážisti minimálne štyri víkendové dni v mesiaci voľno.

Súvisiace články

Aktuálne správy