EK privítala plány francúzskeho prezidenta

Plánované znižovanie verejných výdavkov a daňovej záťaže firiem podporí konkurencieschopnosť a pracovné miesta v druhej najväčšej ekonomike eurozóny, uviedol hovorca Európskej komisie Olivier Bailly

Plánované znižovanie verejných výdavkov a daňovej záťaže firiem vo Francúzsku považuje Európska komisia (EK) za krok správnym smerom. Ohlásené kroky v súlade s odporúčaniam komisie z minulého roka podporia konkurencieschopnosť a budú mať pozitívny dopad na hospodársky rast a pracovné miesta, uviedol hovorca EK Olivier Bailly. Francúzsky prezident Francois Hollande v utorok vyhlásil, že vláda v Paríži v rokoch 2015 až 2017 zníži verejné výdavky o 50 mld. eur a zmierni daňové zaťaženie firiem. Už v aktuálnom roku podľa neho vláda v Paríži ušetrí 14 mld. eur.

Francúzsky rozpočtový deficit by mal v tomto roku klesnúť na 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a od roku 2015 by mal byť pod hranicou troch percent HDP. Od budúceho roku tak Francúzsko bude spĺňať požiadavky EÚ v oblasti rozpočtového deficitu. „Francúzsko sa musí v roku 2014 nielen vrátiť k rastu, ale posilniť tak výrazne, ako je to len možné,“ povedal Hollande. „Existujú jednoduché princípy, ktorými sú obmedzenie nákladov firiem, či odstránenie prekážok, ktoré bránia podnikateľskej aktivite,“ dodal s tým, že je potrebné hľadať spôsoby ako zamestnávať viac ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy