Export z eurozóny v novembri klesol, ale jej obchodný prebytok vzrástol

Export z eurozóny vlani v novembri klesol, prvýkrát po štyroch mesiacoch. Ale hodnota importu sa znížila ešte výraznejšie. Výsledkom bolo kladné saldo obchodnej bilancie krajín, ktoré platia eurom. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes zverejnili európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Podľa predbežných výsledkov sa obchodný prebytok eurozóny v novembri 2013 zvýšil na 17,1 miliardy eur z 12,5 miliardy eur v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka 2012. A vzrástol aj v porovnaní s októbrom, keď eurozóna vykázala kladné saldo obchodnej bilancie vo výške 16,8 miliardy eur.
Štatistiky tiež ukázali, že vývoz z eurozóny sa po očistení od sezónnych vplyvov v novembri v porovnaní s októbrom znížil o 0,3 % a import klesol o 1,3 %.
Aj celá 28-členná Európska únia (EÚ) dosiahla v novembri 2013 prebytok zahraničného obchodu vo výške 3,4 miliardy eur. To je podstatne lepší výsledok ako v rovnakom mesiaci 2012, keď EÚ zaznamenala schodok 3 miliardy eur, ale menší prebytok ako v októbri 2013, keď EÚ vykázala kladné saldo vo výške 4,8 miliardy eur. Export z únie v novembri medzimesačne klesol o 0,6 % a import sa znížil o 1,4 %.
Za prvých 10 mesiacov minulého roka sa import do EÚ z krajín, ktoré sú jej najväčšími obchodnými partnermi, znížil s výnimkou Turecka, kde vzrástol o 3 %, a Indie, kde stagnoval. Najviac pritom v období január-október 2013 klesol dovoz z Japonska a Brazílie (zhodne -14 %), Švajčiarska (-13 %) a Nórska (-12 %).
Čo sa týka exportu z EÚ, sú výsledky za prvých 10 mesiacov veľmi rozdielne, pričom najvýraznejšie stúpol vývoz do Švajčiarka (31 %) a naopak, najstrmšie klesol export do Indie (-6 %), USA a Japonska (zhodne o -3 %).
Spomedzi členských krajín EÚ najväčší obchodný prebytok vykázalo za prvých 10 mesiacov minulého roka Nemecko (166,3 miliardy eur) a najhlbší deficit mala Británia (-66,5 miliardy eur). Slovensko dosiahlo v sledovanom období prebytok 3,4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy