„Najväčší“ pirát mieri do politiky: Kim Dotcom zakladá novú stranu

, ČTK Foto:SITA

Zakladateľ servera Megaupload, obvinený z porušovania autorských práv, stojí pri zrode novej novozélandskej politickej strany. S registráciou členov začne budúci týždeň a už v lete by sa chcel zapojiť do parlamentných volieb. Podľa pozorovateľov by mohol zamiešať rozložením politických síl.

Obvinený internetový podnikateľ, ktorý vystupuje pod pseudonymom Kim Dotcom, oznámil, že sa na Novom Zélande rozhodol vytvoriť novú politickú stranu. Zakladateľ niekdajšieho najväčšieho servera pre zdieľanie dát Megaupload sa s ňou chce zúčastniť tohtoročných novozélandských parlamentných volieb. V rozhovore s agentúrou AP Dotcom uviedol, že bude stáť pri zrode strany a bude ju financovať, sám za ňu však kandidovať nemôže. Narodil sa totiž v Nemecku a nemá novozélandskej občianstvo. "Moja politická strana bude aktivovať doterajších nevoličov, mládež, internetové voliča," napísal Dotcom minulý týždeň na Twitteri.

S registráciou straníckych členov chce Kim Dotcom začať budúci týždeň, kedy tiež spustí web strany. Podľa novozélandských zákonov musia mať politické strany najmenej 500 platiacich členov. Dotcom prehlasuje, že jeho strana bude mať do volieb dobrých kandidátov, ich mená a ďalšie podrobnosti si však chce nechať ako prekvapenie pre okamih oficiálneho založenia strany.

Otázkou tiež zostáva, aký politický smer bude strana raziť. Dotcom totiž doteraz otvorene kritizoval ako liberálov, ako je americký prezident Barack Obama, tak konzervatívcov, ako je novozélandský premiér John Key, pripomenula agentúra AP.

Podľa niektorých pozorovateľov môže ale Dotcom hlasovanie na Novom Zélande ovplyvniť. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že v súčasnej dobe je pomer konzervatívnych a liberálnych voličov v rovnováhe. K tomu, aby sa strana dostala do parlamentu, potrebuje získať päť percent hlasov.

Presný termín volieb novozélandská vláda ešte neohlásila, predpokladá sa ale, že sa uskutoční niekedy medzi septembrom a novembrom.

Založenie novej strany bude oficiálne oznámené v pondelok, na kedy pripadá druhé výročie policajnej razie v Dotcomovej vile v Aucklande, pri ktorej polícia podnikateľa na žiadosť Washingtonu zatkla. Dotcom bol krátko nato prepustený do domáceho väzenia. Úrady vtedy tiež uzavreli server Megaupload, Dotcom však od tej doby stihol zriadiť nový server pre zdieľanie dát s názvom Mega.

Americkí žalobcovia vinia Dotcoma z porušovania autorských práv, z prania špinavých peňazí a z vydierania a žiadajú jeho vydanie do USA. Dotcomovi právnici obvinenia odmietajú s tým, že ich klient nemôže byť zodpovedný za činy tých, ktorí sa rozhodli využiť jeho server k ilegálnemu sťahovanie pesničiek alebo filmov. Súdne rokovania o vydanie Dotcoma do USA novozélandský súd opakovane odkladá. Americké úrady predpokladajú, že by sa ďalšie vypočutie mohlo začať v júli. Následná odvolanie by ale mohlo konečný verdikt zdržať až do budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy