Očakávania NBS sa pri decembrovej inflácii nenaplnili

Inflácia meraná indexom spotrebiteľských cien vlani v decembri spomalila na 0,4 %, pričom Národná banka Slovenska (NBS) očakávala naopak mierne zrýchlenie jej dynamiky na 0,6 %.
„V porovnaní s očakávaniami pomalší medziročný rast celkovej cenovej hladiny bol druhý mesiac výsledkom pomalšej ako očakávanej dynamiky cien potravín a mierne pomalšej čistej inflácie bez pohonných látok,“ spresnili analytici menového úseku centrálnej banky.
Pripomenuli, že od júla 2013 medziročný rast cien potravín spomalil o 4,2 percentuálneho bodu (p. b.) na 0,5 % v decembri. Medzimesačne tak klesajú už šiesty mesiac po sebe. V decembri k poklesu cien potravín prispeli najmä ceny lahôdkového margarínu, cukru, jedlého oleja a citrusových plodov.
Vývoj cien potravín sa tak podľa analytikov pravdepodobne niesol v znamení zlacňovania „predvianočných“ potravín pod vplyvom vývoja kurzu českej koruny a snahy reťazcov o maximalizáciu tržieb na konci roka. Uvedené faktory sa prejavili aj vo vývoji cien obchodovateľných tovarov bez pohonných látok, kde k poklesu prispeli najmä klesajúce ceny nealkoholických nápojov.
„V roku 2014 naďalej predpokladáme prostredie veľmi nízkej inflácie, najmä v dôsledku očakávanej zápornej dynamiky cien energií – januárový pokles cien elektriny a v dôsledku nízkej dynamiky obchodovateľných tovarov,“ myslia si analytici NBS.
Na základe aktuálneho vývoja tak predpokladajú pomalší priemerný medziročný rast cien v roku 2014 v porovnaní s predikciou. „V druhej polovici roka 2014 by sa mala inflácia odraziť od predpokladaných nízkych úrovní v dôsledku očakávaného postupného oživovania ekonomického rastu, importných cien a bázického efektu výrazného spomalenia cien potravín zo záveru roka 2013,“ dodali.

Súvisiace články

Aktuálne správy