Fischer sa vracia, v Nemecku obnovil cestovku, v ČR vyhral kľúčový súd

Kedysi najobľúbenejší politik a podnikateľ, ktorý naučil Čechov na dovolenky lietať, sa snaží o veľký cestovateľský návrat. Václav Fischer v Nemecku oživil Fischer Reisen. Navyše, na Vrchnom súde v Prahe nedávno vyhral kľúčový spor o nepoužívané lietadlá. To mu otvára dvere k stámiliónovému odškodneniu od štátu. Informoval o tom server iDNES.cz.
Václav Fischer pod značkou Fischer Reisen, s ktorou začínal ako emigrant v Nemecku a neskôr aj v Česku, začal opäť organizovať dovolenky pri mori. „Moja cestovka teraz opäť vstupuje medzi významné nemecké cestovné kancelárie s rozšíreným programom leteckých zájazdov s odletom z nemeckých a rakúskych letísk,“ uviedol Fischer s tým, že počíta aj s klientmi z Českej republiky. O návrate informoval nemecký odborný časopis o cestovnom ruchu FVW.
Fischer sa z Česka stiahol po tom, čo jeho cestovnú kanceláriu už vo veľkých problémoch prevzal miliardár Karel Komárek. Sobáš z rozumu sa však skončil divokým rozchodom a sériou sporov napríklad aj o značku Fischer. Podnikateľ po opustení CK Fischer spojil svoje meno s cestovnou kanceláriou Tomi Tour.
V nej podľa vlastných slov nevlastnil podiel, len jej prepožičal tvár a skúsenosti. Spoločnosť v roku 2009 skrachovala. Podľa Fischera, ktorý vždy popieral vlastné podnikateľské chyby, za tým stála nekalá konkurencia.
V Nemecku v súčasnosti používa značku Fischer Reisen, aj keď celú cestovnú kanceláriu s týmto názvom kedysi predal cestovke Condor. „Práva na používanie mena som poskytol na dobu určitú a za určitých podmienok, ktoré sa už v roku 2000 skončili,“ tvrdí Fischer. Ako dodal, v Česku nechce ponúkať svoje zájazdy priamo, podľa informácií MF DNES je dôvodom aj to, že mu to neumožňuje zmluva s Karlom Komárkom.
Zhodou okolností minulý týždeň vyhral na pôde Vrchného súdu v Prahe spor o vlastníctvo svojich bývalých lietadiel Fischer Air. Boeingy boli po Fischerovom páde uzemnené na letisku v Ruzyni, kde hnili. V spore, v ktorom je ešte možné dovolanie, išlo o 40 miliónov Kč (1,46 milióna eur). Víťazstvo mu však otvára cestu v spore s Českom, v ktorom žaluje štát o časť ušlého zisku v hodnote 334 miliónov Kč.
Konkurenti Fischerovi priznávajú zásluhy o prvotný rozvoj cestovného ruchu, jeho neskoršiu stratégiu ale označujú za stávku na nízke, až podnákladové ceny. „To je také jeho večné donkichotstvo,“ tvrdí Jan Papež z Asociácie cestovných kancelárií. „V Nemecku sú už karty rozdané, nemá tam šancu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy