Výkon priemyslu v eurozóne v novembri vzrástol viac, ako sa čakalo

Priemysel v eurozóne v novembri ožil a jeho výkon po októbrovom poklese vzrástol dokonca viac, ako sa čakalo. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že zotavovanie ekonomiky bloku sa zrejme v poslednom kvartáli minulého roka mierne zrýchlilo. Informovali o tom agentúra DPA a Eurostat.
Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu sa produkcia priemyslu v 17 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri 2013 zvýšila o 1,8 %, v porovnaní s októbrom, keď medzimesačne klesla o 0,8 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 1,4 %.
V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) sa priemyselná výroba v novembri zvýšila medzimesačne o 1,5 %.
V medziročnom porovnaní vzrástol výkon priemyslu v oboch blokoch v sledovanom období zhodne o 3 %.
Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, sa priemyselná produkcia medzimesačne zvýšila v 16 štátoch, v troch stagnovala a v šiestich klesla. Najvýraznejšie pritom stúpol výkon priemyslu v Írsku (11,7 %), Švédsku (6,4 %), na Malte (3,8 %), v Chorvátsku (3 %), Holandsku a Nemecku (zhodne o 2,4 %), a najviac klesol v Litve (-3,5 %) Dánsku (-3 %) a Grécku (-2,2 %). Na Slovensku sa priemyselná produkcia v novembri zvýšila medzimesačne o 1,8 %.
V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v novembri 2013 zvýšila v 19 a klesla v šiestich štátoch EÚ. Najstrmší rast produkcie zaznamenali Írsko (13,2 %), Slovensko (12,7 %), Česko (8,8 %) a Rumunsko (8,7 %) a najvýraznejší medziročný pokles nahlásili Malta (-8,6 %) a Grécko (-6,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy