Loonie sa nahor nechystá

USDCAD je medzi investormi obľúbeným menovým párom vzhľadom k veľkému množstvu cezhraničnej obchodnej činnosti medzi USA a Kanadou. Obľube býkov sa však loonie neteší, čo sa potvrdilo aj v úvode roka, keď sa minulý týždeň USDCAD dostal na svoje 44 mesačné maximálne úrovne a americký dolár sa voči kanadskému zhodnotil v novom roku už o 2.7 %. Nebola to však nijaká náhoda, kanadská mena sa znehodnocovala celý minulý rok, keď voči americkému kolegovi stratila až 7 %.

Dôvodom je slabá obchodná bilancia, ktorá vykazuje hlboký deficit, nezamestnanosť sa tiež pevne drží nad, alebo na 7 % a nevie sa pohnúť smerom nadol, zatiaľ čo v USA sme v roku 2013 klesli o 1.1 percentuálneho bodu až na aktuálnych 6.7 %. Celkovo je ekonomická situácia priaznivejšia práve v Spojených štátoch, čo sa potvrdilo aj decembrovým TAPEROM o 10 miliárd. Loonie patrí momentálne medzi výkonnostne najhoršie meny a aj keď je kanadský dolár stále slabší a slabší, paradoxne sa nedarí  kanadským exportérom vo výraznejšej miere naštartovať vývoz a znížiť tak zahraničnoobchodný deficit.

Source: Bloomberg

V piatok sklamali čísla z USA a dalo by sa čakať, že USDCAD výraznejšie ustúpi z maxím, no nestalo sa tak, pretože ešte horšie čísla prišli práve z Kanady. Nezamestnanosť stúpla na 7.2 % (odhad stagnácia na 6.9 %) a ubudlo až 46 tisíc pracovných miest (odhad +14 a pol tisíca). K poklesu došlo až včera, kedy sme otestovali support 1.085 USDCAD, ale nasledoval odraz a momentálne rastieme nad 1.09 USDCAD. Ďalšiu rezistenciu vidíme na 1.0945 a po prekonaní minulotýždňových maxím na 1.098 USDCAD. Alternatívou je posun k supportu 1.083 a ďalší support leží na 1.078 USDCAD. Technický ukazovateľ MACD je stále výrazne rastúci nad nulou, ale čoskoro by mohol dosiahnuť júlový strop, čo by mohlo znamenať práve miernu korekciu.

Source Bloomberg

Nič to však nemení na tom, že na USDCAD sme s očakávaním ďalšieho okresania QE stále Bullish a hlavne ak bude kanadská ekonomika stále pokračovať  v nevýrazných výkonoch, je tu ďalší priestor na pohyb páru práve smerom nahor na ďalšie niekoľkoročné maximá.

Súvisiace články

Aktuálne správy