Inflácia vo Francúzsku v decembri stagnovala

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v decembri stagnovala. Nesplnili sa tak odhady analytikov, ktorí predpovedali, že mierne zrýchli. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov štatistického úradu Insee vyplýva, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska zostal v decembri na novembrovej úrovni 0,8 %. Analytici pritom očakávali, že sa zvýši medziročne o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov stúpli harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v decembri o 0,4 %, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Aj neharmonizovaná medziročná miera inflácie vo Francúzsku v decembri stagnovala na úrovni 0,7 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že tempo jej rastu sa mierne zrýchli na 0,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa neharmonizované spotrebiteľské ceny v krajine po novembrovej stagnácii v decembri zvýšili o 0,3 %. To je menej ako 0,4-% rast, ktorý očakávali ekonómovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy