MMF pridal štyri európske krajiny na zoznam rizikových štátov

Medzinárodný menový fond (MMF) dnes pridal štyri európske krajiny: Dánsko, Fínsko, Nórsko a Poľsko, na zoznam štátov, ktoré musia pravidelne kontrolovať svoj finančný sektor, aby zabránili opakovaniu globálnej finančnej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.
MMF v roku 2010 identifikoval 25 štátov, ktoré musia pravidelne vykonávať kontroly finančného sektora. Pred globálnou finančnou krízou v rokoch 2008-2009 boli tieto kontroly dobrovoľné, ale kríza odhalila, ako rýchlo sa dokážu problémy bánk v jednom štáte rozšíriť do susednej krajiny a do celého sveta.
Viac ako polovica zo súčasných 29 rizikových štátov na zozname MMF je z Európy.
Fond pripomína, že banky v týchto krajinách sú príliš poprepájané navzájom, aj s veľkými finančnými centrami v zahraničí. A to z nich robí centrálne „uzly“ v globálnej finančnej sieti, ktoré sú dôležité z hľadiska stability svetového finančného systému.
Nový spôsob hodnotenia vypracoval MMF pod vplyvom dlhovej krízy eurozóny, ktorá takmer spôsobila jej rozpad. Samotný fond poskytol miliardy eur na záchranu problematických krajín bloku, ako sú Grécko, Portugalsko či Cyprus.
Fond dnes zároveň predstavil svoju novú metodiku, v rámci ktorej bude skúmať nielen to, koľko a akých štátnych dlhopisov majú jednotlivé banky v eurozóne vo svojom portfóliu, ale tiež väzby medzi danou krajinou a jej bankami. Pri vyhodnocovaní finančnej stability bude tiež venovať väčšiu pozornosť prepojeniu finančného sektora jednej krajiny s bankami v susednom štáte.
MMF plánuje tiež podrobnejšie analyzovať „šírenie cien“, napríklad väzby medzi akciovými trhmi vo svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy