Kongresmani sú v USA dolároví milionári

, MTI Foto:SITA

Po prvý krát v histórii Spojených štátov je viac polovica členov Kongresu tvorená milionármi. Informáciu zverejnila tamojšia tlač na základe údajov washingtonského Center for Responsive Politics.

Z 534 amerických federálnych zákonodarcov malo v roku 2012 268 členov majetok v hodnote minimálne jedného milióna amerických dolárov. Rok pred tým to platilo len pre 257 senátorov a reprezentantov, čiže 48 percent kongresu.

Podľa CRP ide o skutočnosť mimoriadneho významu v čase, keď obe komory Kongresu diskutujú o témach, ako sú dávky v nezamestnanosti, stravné poukážky, minimálna mzda, či transformácia  daňového systému. Riaditeľka ústavu, Sheila Krumholz poznamenáva, že údaje len dokazujú to, že kandidáti vo volebnom systéme USA musia aj po životaschopnej kampani mať prístup k značným finančným prostriedkom. Medzi tými, ktorým sa podarilo vyzbierať najviac podpory vo forme finančných darov, nájdeme často zástupcov zámožnejšej vrstvy.

Najbohatší člen Kongresu je republikán Darrell Issa, jeho majetok bol predstavoval 464 miliónov dolárov. V podstate ich zarobil na obchodoch s auto – alarmom. Majetok priemerného amerického poslanca bol v roku 2012 896 000 dolárov, v prípade senátorov to bolo 2,7 milióna. Z hľadiska priemerných údajov si lepšie viedli v Snemovni reprezentantov demokrati, v Senáte naopak republikáni.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy