Nízky počet nových pracovných miest v USA zvýšil cenu ropy nad 93 USD

Cena americkej ropy vzrástla nad 93 USD za barel (159 litrov) a vymazala predchádzajúce straty po tom, ako Spojené štáty oznámili, že v decembri sa vytvorilo nečakane málo nových pracovných miest. Na trhoch sa totiž opätovne objavili špekulácie, že americká centrálna banka by prípadne mohla prehodnotiť svoje plány súvisiace s obmedzovaním rozsahu nákupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe o 1,41 USD na 93,07 USD za barel. Vo štvrtok (9.1.) cena WTI klesla o 67 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 91,66 USD/barel. Bola to najnižšia uzatváracia hodnota za posledných osem mesiacov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 81 centov na 106,77 USD/barel.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v ekonomike vzniklo v decembri iba 74.000 nových pracovných miest, najmenej od januára 2011. Analytici pritom počítali s vytvorením až 196.000 nových miest. Nezamestnanosť napriek tomu klesla z novembrovej 7-% úrovne na 6,7 %, avšak najmä preto, že viacerí Američania si prestali hľadať prácu a vypadli z evidencie.
Federálny rezervný systém (Fed) ešte v decembri uviedol, že od tohto roka obmedzí program nákupu dlhopisov, ktorého cieľom je podpora ekonomiky, z pôvodnej úrovne 85 miliárd USD na 75 miliárd USD mesačne. Odchádzajúci prezident Fedu Ben Bernanke vtedy uviedol, že je možné aj ďalšie obmedzovanie programu, avšak to bude závisieť od vývoja situácie na trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy