Decembrové ceny vo Švajčiarsku medziročne stúpli

Medziročná inflácia v krajine bola minulý mesiac na úrovni 0,1 %.

Švajčiarska medziročná inflácia sa v decembri už druhý mesiac po sebe nachádzala v pozitívnom teritóriu. Poukazuje to na úspech politiky centrálnej banky krajiny, ktorá nedovoľuje, aby frank posilnil voči euru na viac ako 1,20 CHF/EUR, pričom cieľom je odvrátiť defláciu. V porovnaní s decembrom predošlého roka bola minulomesačná celková cenová hladina vo Švajčiarsku vyššie o 0,1 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny. Nenaplnilo sa však očakávanie ekonómov, ktorí predpokladali, že decembrová medziročná inflácia v krajine bude 0,2 %.
Medzimesačne cenová hladina vo Švajčiarsku v decembri klesla o 0,2 %. Hlavným dôvodom bolo zníženie cien liekov, dovolenkových pobytov, odevov a obuvi, uviedol štatistický úrad. Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny takých volatilných komponentov, ako sú potraviny, nápoje, energie a palivá, bola v decembri nulová. V novembri bola medziročná jadrová inflácia vo výške 0,1 %.

Švajčiarska centrálna banka v septembri 2011 rozhodla, že nedovolí franku posilniť nad úroveň 1,20 CHF/EUR. Cieľom je chrániť ekonomiku pred defláciou a recesiou. Podľa Tonyho Nymana, analytika Global Informa Markets, si švajčiarska centrálna banka môže gratulovať k tomu, že jej politika funguje, vrátane stanovenia hornej hranice pre hodnotu franku.

Súvisiace články

Aktuálne správy