ÚVO počká na právoplatnosť rozsudku o karteli stavbárov

Úrad pre verejné obstarávanie posúdi, či sa stavebné firmy pre kartelovú dohodu budú môcť zúčastňovať v tendroch, až po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku Najvyššieho súdu SR a oboznámení sa s jeho obsahom.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa bude môcť relevantne vyjadriť k tomu, či sa stavebné firmy pre kartelovú dohodu budú môcť zúčastňovať vo verejnom obstarávaní, až po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku Najvyššieho súdu SR, resp. oboznámení sa s jeho obsahom. Agentúru SITA o tom v piatok informoval hovorca ÚVO Ján Mažgút s tým, že týmto rozsudkom zatiaľ nedisponujú.

„Vo všeobecnosti platí, že verejného obstarávania sa môže zúčastniť len ten, kto spĺňa podmienky týkajúce sa osobného postavenia. Okrem iného mu nebolo v predchádzajúcich troch rokoch preukázané závažné porušenie odborných povinností, ktoré dokáže verejný obstarávateľ a obstarávateľ preukázať,“ uviedol Mažgút. Za závažné porušenie odborných povinností sa podľa zákona o verejnom obstarávaní rozumie najmä účasť na dohode obmedzujúcej hospodársku súťaž vo verejnom obstarávaní a porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, za ktoré bola právoplatne uložená pokuta. „A iné hrubé porušenia práva alebo hrubé porušenie zmluvných povinností, ktoré možno preukázať konečným rozhodnutím príslušného orgánu verejnej moci,“ dodal.

Najvyšší súd SR 30. decembra 2013 potvrdil definitívne rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) z októbra 2006. PMÚ vtedy udelil pokuty šiestim stavebným firmám v celkovej výške 1,349 mld. Sk (44,78 mil. eur) za uzavretie kartelovej dohody vo verejnej súťaži na stavbu prvého úseku diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce. Najvyšší súd pritom zmenil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorý na návrh stavebných firiem v decembri 2008 zrušil rozhodnutie úradu. Rozsudok Najvyššieho súdu SR by mali zúčastnené strany dostať do 30 dní od jeho vyhlásenia. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. pochybnú súťaž neskôr zrušila a vyhlásila novú. Ministerstvo dopravy chce požiadať ÚVO o usmernenie, ako má pre potvrdený kartel stavbárov ďalej postupovať vo verejnom obstarávaní.

Stavebné firmy majú uhradiť pokutu na účet PMÚ do 30 dní od právoplatnosti rozsudku Najvyššieho súdu SR. Portugalská spoločnosť Mota – Engil má zaplatiť v prepočte 13,88 mil. eur, Strabag, a. s. Praha 12,21 mil. eur, Skanska DS, a. s. Brno 8,98 mil. eur, Doprastav, a. s. Bratislava 6,57 mil. eur, Inžinierske stavby, a. s. Košice 3,02 mil. eur a Betamont, s. r. o. Zvolen 131,15 tis. eur.

Na základe veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá je účinná od 1. júla 2013, má ÚVO do 1. marca 2014 zriadiť register osôb so zákazom účasti vo verejnom obstarávaní. Pôjde o informačný systém verejnej správy, ktorého správcom je úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy