Finančníci bijú na poplach: Dlh Francúzska sa čoskoro vymkne kontrole

, ČTK Foto:SITA

Francúzsky štátny dlh sa vlani vyšplhal na 93,4 percenta hrubého domáceho produktu a dostal sa do nebezpečnej zóny. Vládne snahy o zastavenie jeho rastu sú stále nedostatočné, varoval dnes šéf francúzskeho najvyššieho kontrolného úradu Didier Migaud.

Verejný dlh Francúzsko je tak vysoký, že krajine hrozí výrazný rast nákladov na dlhovú službu vo chvíli, keď začne ekonomika oživovať a s tým začnú rásť úrokové sadzby. "Dosiahnutá úroveň vrhá našu krajinu do nebezpečnej zóny. Doteraz podniknuté kroky nestačia na to, aby sme sa z nej dostali," povedal Migaud podľa agentúry Reuters.

Vláda prezidenta Françoisa Hollanda nastupovala na jar 2012 sa sľubom ukončiť škrty verejných výdavkov a naštartovať ekonomický rast, žiadny z oboch sľubov sa ale neplní. Ekonomika naďalej stagnuje a vláda v tomto roku plánuje zraziť rozpočtový deficit pomocou zníženie výdavkov o pol percentuálneho bodu na 3,6 percenta HDP. Celkovo chce ušetriť 15 miliárd eur, z toho šesť miliárd eur znížením sociálnych výdavkov. Na konci roka 2012 francúzsky dlh predstavoval 90.2 percenta HDP, vláda ale predpokladá, že na maximum sa dostane už tento rok, kedy prekročí 95 percent.

Vľavo Didier Migaud, v strede Francois Hollande

"To, čo sa neurobilo v rokoch 2011, 2012 a 2013, len predlžuje cestu, ktorú budeme musieť prejsť v najbližších rokoch. A tá nebude vôbec ľahká, práve naopak," uviedol Migaud.  

Obsluha dlhu stojí francúzsky rozpočet ročne okolo 50 miliárd eur, čo predstavuje asi 2,5 percenta HDP. Podľa Migauda sa nárast úrokových sadzieb o jeden percentuálny bod premietne do zvýšenia týchto nákladov o dve miliardy eur prvý rok a v desiatom roku to potom bude znamenať navyše 15 miliárd eur.

Aj napriek rastúcemu zadlženiu sa francúzske štátne dlhopisy naďalej tešia vysokému záujmu investorov, ktorí požadujú o niečo vyššie výnosy, než majú z menej rizikových nemeckých dlhopisov s veľmi nízkymi výnosmi.
  

Súvisiace články

Aktuálne správy