Francúzska ekonomika vzrástla, odhaduje centrálna banka

Centrálna banka krajiny predpokladá, že francúzske hospodárstvo sa v poslednom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne zväčšilo o 0,5 %.

Francúzska ekonomika v záverečnom kvartáli minulého roka ožila a oproti predchádzajúcim trom mesiacom posilnila o 0,5 %. Vyplýva to z odhadu francúzskej centrálnej banky, ktorý zverejnila v piatok. Ak sa odhad centrálnej banky potvrdí, bude to znamenať výrazné zotavenie v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy sa druhá najväčšia ekonomika eurozóny zmenšila o 0,1 %. Francúzsky štatistický úrad INSEE minulý mesiac odhadoval, že hospodárstvo krajiny za štvrtý kvartál vykáže rast o 0,4 %.

Odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Francúzska centrálna banka krajiny zverejnila v rámci výsledkov jej pravidelného mesačného prieskumu podnikateľskej nálady. Ide o tretí a záverečný odhad centrálnej banky v súvislosti s vývojom ekonomiky v štvrtom kvartáli 2013. Z prieskumu vyplýva, že index dôvery vo francúzskom priemyselnom sektore v decembri oslabil na úroveň svojho dlhodobého priemeru 100 bodov z novembrových 101 bodu. Index dôvery v odvetví služieb sa v decembri nezmenil a zostal na novembrovej úrovni 92 bodov.

Podľa údajov centrálnej banky sa priemyselná produkcia Francúzska v decembri zmenšila. Ceny konečných produktov však boli stabilné a počet zamestnancov sa nezmenil. Predstavitelia odvetvia očakávajú, že priemyselná aktivita za január výrazne vzrastie. Aktivita vo francúzskom sektore služieb sa v decembri mierne zmenšila, ale počet zamestnancov sa nezmenil a zastavil sa pokles cien. Predstavitelia odvetvia služieb predpokladajú, že aktivita za január sa oživí.

Súvisiace články

Aktuálne správy