Produkcia francúzskeho aj španielskeho priemyslu v novembri stúpla

Francúzsky priemysel v novembri po štyroch mesiacoch vytrvalého poklesu ožil a jeho výkon vzrástol medziročne o 1,5 %. Ale v susednom Španielsku sa rast priemyselnej produkcie v sledovanom mesiaci naopak spomalil. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Pre porovnanie, podľa údajov štatistického úradu Insee v októbri sa objem priemyselnej produkcie v druhej najväčšej ekonomike eurozóny znížil o 0,3 %. Analytici preto očakávali v novembri miernejšiu expanziu priemyslu, a to medziročne o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa novembrová produkcia francúzskeho priemyslu zvýšila o 1,3 %, zatiaľ čo experti predpovedali, že stúpne o 0,4 % po októbrovom poklese o 0,5 %.
Čo sa týka výrobného sektora vo Francúzsku, jeho výkon sa v novembri zvýšil medziročne o 1,6 % a medzimesačne o 0,2 %.
Situácia v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa nevyvíjala až tak priaznivo. Štatistický úrad INE totiž oznámil, že medziročné tempo rastu priemyselnej produkcie v krajine sa v novembri spomalilo na 0,2 % z októbrového 1 %.
Dobrou správou však je, že výkon priemyslu sa už tretí mesiac po sebe zvýšil. A po očistení od sezónnych vplyvov dokonca stúpol o 2,6 %, zatiaľ čo sezónne upravená októbrová produkcia vzrástla len o 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní expandoval španielsky priemysel v novembri o 1,1 %, čo je výrazný obrat k lepšiemu po jej októbrovom medzimesačnom poklese o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy