Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Minulý týždeň sa počet nových žiadateľov o štátnu podporu v nezamestnanosti zmenšil o 15 tis. na sezónne upravených 330 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky v nezamestnanosti, minulý týždeň klesol trochu viac, ako sa očakávalo, čo naznačuje, že ekonomika pokračuje v posilňovaní. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o štátnu podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň zmenšil o 15 tis. na sezónne upravených 330 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že klesne na 335 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných v USA sa zmenšil o 9 750 na 349 tisíc. Hoci počet nových žiadostí o štátnu podporu bol počas vianočného obdobia mimoriadne volatilný, stále je v podstate v súlade s inými indikátormi z trhu práce, z ktorých vyplýva dobrý obraz situácie na tomto trhu aj celej ekonomiky.

Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet ľudí poberajúcich štátnu podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 28. decembra zvýšil o 50 tis. na 2,87 milióna. V piatok ministerstvo práce USA zverejní správu o decembrovej tvorbe pracovných miest v krajine okrem sektora poľnohospodárstva. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadujú, že v decembri v ekonomike USA pribudlo 196 tis. pracovných pozícií. V novembri vzniklo 203 tis. nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy