Macao valcuje Las Vegas, stáva sa svetovým centrom hazardu

, e15 Foto:SITA

Ázijské centrum hazardu Macao čoraz viac uniká nevadskému konkurentovi Las Vegas. Gambleri v Macau vlani vsadili za deň toľko, čo na lasvegaskom Stripe za týždeň.

Príjmy z hazardu v Macau vzrástli o devätnásť percent na 45 miliárd dolárov a ešte viac upevnili postavenie zvláštnej správnej oblasti Číny ako hlavného mesta svetového hazardu. Experti navyše očakávajú, že Macao tento rok ešte zvýši náskok nad nevadským konkurentom.

Minuloročné príjmy Las Vegas z hazardu presiahli šesť miliárd dolárov, a sú tak zhruba na necelej sedmine tržieb Macaa. Karen Tangová, analytička Deutsche Bank, očakáva, že výnosy v Macao tento rok vzrastú o ďalších dvadsať percent. Analytik brokera CLSA Aaron Fischer predpovedá, že tržby kasín v bývalej portugalskej kolónie dosiahnu do roku 2017 77 miliárd dolárov.

Investori do akcií kasín Macaa si mohli mädliť ruky. Akcie firiem Melco Crown Entertainment, ktorá je kótovaná na burze Nasdaq, a v Hongkongu obchodovaných MGM China Holdings a Galaxy Entertainment Group za rok viac ako zdvojnásobili svoju cenu. Tieto firmy spolu s americkými Las Vegas Sands a Wynn Resorts a hongkongskou SJM Holdings investujú miliardy do ďalšej expanzie vo viere, že dekádu trvajúci rast hazardného biznisu sa v Macao nezadrie. Rad analytikov ďalej odporúča nakupovať akcie týchto firiem. Zatiaľ sa ukázali nepravdivé aj informácie, že na Macao dopadne spomalenie čínskej ekonomiky v kombinácii s bojom s korupciou v Číne.

Macao je v Číne jediné miesto kde je hazard legálny, každoročne sa sem hrnú milióny turistov. Vláda sa pre hráčov usilovne snaží postaviť most do Macaa, dnes sa hongkonskí hráči spoliehajú na flotilu trajektov. Napriek tomu Macao, s počtom obyvateľov tesne pod 600 tisíc, je len imitáciou Vegas. Čínsky hráči uprednostňujú kartové hry ako baccarat, poker a blackjack. A Nevada má stále náskok, pokiaľ ide o zábavu, ponúka väčšiu škálu možností stravovania a show pod vedením hviezd akou je Britney Spears.

Macao je takmer úplne závislé od hazardu. Väčšina obyvateľov je zamestnaných v podnikoch kasín a plat dostávajú od vlády. V dôsledku toho je táto oblasť citlivejšia na zmeny v politike. Ak by Čína zopakovala zásah z roku 2008 a obmedzila možný počet návštevníkov z Číny, zamestnanci kasín budú trpieť.

Mesto taktiež priťahuje kriminálne živly, predovšetkým kvôli praniu špinavých peňazí. Je tu totiž možnosť ako sa vyhnúť obmedzeniam toku peňazí z Číny. Číňania môžu ročne previesť z krajiny 50 000 amerických dolárov. Pre tých, ktorí chcú obísť tieto pravidlá, Macau ponúka atraktívnu možnosť. Turistické firmy návštevníkom za juany nakúpia žetóny, ale svoje výhry si môžu vyplatiť v cudzích menách, vrátane amerických dolárov. Peniaze potom môžu byť presunuté do zahraničia a použité k nákupom v Európe a v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy