Americký trh práce by sa mal podľa Fedu ďalej zotavovať

Vyplýva to zo zápisnice z decembrového zasadnutia členov Výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) amerického Federálneho rezervného systému.

Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) veria, že miera nezamestnanosti v krajine bude aj naďalej klesať napriek tomu, že americká centrálna banka obmedzila stimulačný program pre americkú ekonomiku. Vyplýva to zo zápisnice z decembrového zasadnutia členov Výboru pre operácie na voľnom trhu Fedu (FOMC). „Väčšina členov čoraz viac verí, že podmienky na trhu práce sa budú aj naďalej zlepšovať,“ uvádza sa v zápisnici. Od októbrového zasadnutia FOMC sa miera nezamestnanosti v krajine znížila zo 7,3 % na päťročné minimum 7 %.

Členovia FOMC na decembrovom zasadnutí pomerom hlasov deväť k jednému rozhodli o tom, že americká centrálna banka obmedzí program nákupu aktív o 10 mld. USD mesačne na 75 mld. USD. Objavili sa však obavy z obmedzenia stimulačného programu, keďže miera inflácie je výrazne pod cieľovou hodnotou, ktorú stanovil Fed. V novembri sa miera inflácie v USA dostala na 0,9 %, pričom cieľ Fedu je vo výške dvoch percent.

(1 EUR = 1,3594 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy