Extravagantný miliardár: Najskôr kšefty s čistým vzduchom, teraz chce americké noviny dostať do Číny

, the epoch times, ČTK Foto:SITA Video:YT

Patrí medzi 400 najbohatších Číňanov s majetkom v hodnote 5 miliárd juanov (takmer 608 miliónov eur). Preslávil sa vďaka dobročinnosti, prekvapujúcim nápadom a výstrednosti. Svet ho pozná ako predajcu konzerv s čerstvým vzduchom v zamorených uliciach Pekingu, alebo ako biznismena pózujúceho vo svojej kancelárii postavenej zo 16 ton bankoviek. Teraz sa pokúša dostať ikonu amerických novín do čínskych domácností. To je čudácky čínsky miliardár Čchen Kuang – piao.

"Čoskoro pôjdem do Ameriky, aby som tam urobil tri veci," nechal sa Čchen počuť na verejnosti vo východočínskom meste Šen – čen podľa správ čínskeho štátneho média China News Service. Ako prvú vec Čchen uviedol, že chce "diskutovať o získaní New York Times". S pokusom o pytačky prestížneho amerického denníka The New York Times však nečakane stroskotal. Ponúkal za neho miliardu dolárov, jeho majitelia sa s ním však odmietli stretnúť. Denník nie je na predaj a podľa expertov majú noviny viac ako dvojnásobnú cenu.

Čchen si dohovoril na 5. januára 2014 stretnutie v New Yorku, na ktorom sa chcel stretnúť s "hlavným akcionárom" spoločnosti, uviedla agentúra Reuters. Predstavitelia novín však odmietli, že by malo dôjsť k stretnutiu medzi Čchenom a vedením spoločnosti.

Noviny, považované mnohými za najlepšie na svete, vlastní rodina Ochsa Sulzbergera vyše sto rokov. Čchen ich , vraj uvažuje kúpiť už dva roky. Svoje plány ale zverejnil až začiatkom roka. Spoločnosť The New York Times & Co, ktorá rovnomenný denník vlastní, má však podľa expertov trhovú hodnotu 2,3 miliardy dolárov. Táto cifra je ale podľa Čchena nadnesená.

Zdá sa, že ani po neuskutočnenom stretnutí sa miliardár svojho plánu na ovládnutie novín nevzdal. Hoci nevlastní ani jednu akciu The New York Times a nákup žiadnej ani neplánuje, opakovane zdôrazňuje, že jeho záujem o slávne noviny nie je provokácia ani žart. Podľa agentúry AP Čchen nemá žiadne viditeľné väzby na čínsky komunistický režim. Teraz vraj hľadá amerického podnikateľa, ktorý by sa s ním v boji o ovládnutie denníka spojil.

Predseda správnej rady The New York Times Arthur Sulzberger jr nedávno vyhlásil, že noviny nie sú na predaj. Napriek vyjadreniam predsedu, sa Čchen vo svojej pozícii cíti sebaisto. "Neexistuje nič, čo by sa nedalo kúpiť za správnu cenu," uviedol podľa správy Čchen. "Ak budeme konať úprimne v dobrej viere, verím, že predseda Times zmení svoj ​​spôsob myslenia," dodal.

Čchen sa k svojmu majetku dostal ako vlastník demolačnej firmy a podnikateľ v recyklačnom hospodárstve. Angažuje sa v charitatívnych projektoch, sám sa označuje za čínskeho mecenáša číslo jeden. Pozornosť ale medzi novinármi vzbudzuje skôr svojim čudáckym správaním sa. V utorok na tlačovej konferencii v New Yorku udiveným žurnalistom prespieval svoju vlastnú pieseň s refrénom "Celý svet bude svedkom zrodenia môjho čínskeho sna". Potom oznámil svoj ​​plán na prevzatie The New York Times.

S denníkom má podnikateľ svoje zámery. Články o Číne nie sú vraj dostatočne autentické a objektívne. Američania podľa Čchena príliš dôverujú Japonsku, s ktorým Čína vedie územný spor o ostrovy v Juhočínskom mori. V roku 2011 Čchen prekvapil taiwanské úrady, keď pri návšteve bohatého ostrova venoval tamojším chudobným takmer 350 tisíc dolárov. V tom istom roku Japonsku daroval 13 miliónov jenov na obnovu pobrežia zničeného prívalovou vlnou cunami. Po japonských mestách vtedy prechádzal s kolónou automobilov pomaľovaných čínskymi vlajkami.

Po protijaponských protestoch, ktoré v roku 2012 prepukli po celej Číne, utratil 800 tisíc dolárov za čínske vozidlá, ktoré ponúkol ľuďom, ktorých autá od japonských výrobcov boli zničené chuligánmi.

Podľa International Business Times Čchen prehlasuje, že jeho motívy pre kúpu New York Times nie sú politické a že chce priviesť pozornosť k filantropickým témam a životnému prostrediu. Naproti tomu on sám zaplatil 30 tisíc dolárov za reklamu publikovanú v New York Times, ktorá podporovala nároky Pekingu na kontroverzné ostrovy Senkaku. O politické témy sa nielen zaujíma, ale tiež je v médiách propaguje v prospech Pekingu. "Uvedomil som si, že vplyv Timesov na celý svet je neuveriteľne veľký," vyhlásil Čchen. "Každá vláda a veľvyslanectvá po celom svete venujú New York Times pozornosť."

Ťyridsaťpäťročný miliardár dúfa, že privedie Times do Číny, kde boli zablokované cenzúrou režimu. Stalo sa tak po tom, čo publikovali článok o obvinení príbuzných bývalého čínskeho premiéra Wen Ťia – paa, že majú na svojich účtoch ukryté peniaze. "Môj plán je, ak by som ich kúpil, aby boli New York Times v každom novinovom stánku po celej krajine a urobiť Timesy dostupné každej čínskej domácnosti. Čína je tak veľký trh, príliš veľký na to, aby bol vynechaný," povedal Čchen.

Ako jeden zo 400 najbohatších ľudí Číny Čchen často kládol dôraz na charitatívne aktivity a životné prostredie. Predaj "čerstvého vzduchu" v Pekingu bol jedným z jeho ťahov, ako priviesť pozornosť k ekologickým problémom. Jedno z jeho charakteristických vyhlásení znie: "je lepšie byť živý a rešpektovaný filantrop, než zomrieť ako osamelý otrok peňazí."

Súvisiace články

Aktuálne správy