Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v novembri vzrástli

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v novembri oproti októbru vzrástli o 1,4 % a v celej Európskej únii (EÚ) sa zvýšili o 1,2 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
V medziročnom porovnaní maloobchodný predaj v novembri vzrástol v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, o 1,6 % a v EÚ o 2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že novembrový odbyt potravín, nápojov a tabakových výrobkov v eurozóne stúpol medzimesačne o 1,1 % a v EÚ o 0,9 %. Predaj nepotravinárskych tovarov sa zvýšil v 17 krajinách, ktoré platili eurom, o 1,9 % a v celej únii o 1,7 %.
V medziročnom porovnaní vzrástol predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v novembri 2013 v eurozóne o 1,4 % a v EÚ o 1,1 %, zatiaľ čo dopyt po nepotravinárskych výrobkoch stúpol v 17-člennej menovej únii o 2,4 % a v 28-člennej EÚ o 3,3 %.
Spomedzi krajín, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, sa maloobchodné tržby medzimesačne zvýšili v 19 štátoch a klesli na Malte (-2,1 %) a v Rumunsku (-0,3 %). Najvýraznejšie pritom vzrástol obrat maloobchodníkov v Portugalsku (3,1 %), Luxembursku (2,3 %), Francúzsku (2,1 %) a v Španielski a Poľsku (zhodne o 1,9 %).
V medziročnom porovnaní sa novembrový maloobchodný predaj zvýšil v 18 a klesol v troch štátoch: na Malte (-0,6 %), v Belgicku a Fínsku (zhodne -0,5 %). Najväčší medziročný nárast odbytu zaznamenali v novembri maloobchodníci v Luxembursku (12,6 %), Poľsku (7,2 %), Bulharsku (6,2 %), Estónsku (5,7 %) a Lotyšsku (5 %).
Na Slovensku maloobchodný predaj v novembri vzrástol medzimesačne o 0,7 % a medziročne o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy