Americké firmy žiadajú zrušiť zákaz vývozu ropy z USA

Americké ropné spoločnosti nesmú vyvážať ropu z domácej produkcie už vyše 40 rokov. AP informuje, že zákaz nadobudol účinnosť v roku 1973 po arabskom ropnom embargu. Nasledovalo po izraelsko-arabskej vojne, v ktorej Egypt a Sýria utrpeli rýchlu porážku.
Koncerny poukazujú na to, že ťažba ľahkej ropy v USA, o ktorú je na trhu záujem, v poslednom období výrazne vzrástla. Spojené štáty však ešte nedosiahli v bilancii komodity prebytok. Spotreba ropy výrazne presahuje jej domácu ťažbu, denne priemerne o 7,5 milióna barelov (barel = 159 litrov).
Daniel Yergin, podpredseda výskumnej a analytickej firmy IHS, ktorý sa venuje aj dejinám ropného priemyslu, uviedol, že sa 40 rokov energetická politika krajiny formovala skúsenosťami zo 70. rokov minulého storočia. A dodal: „Teraz však žijeme v celkom inom svete. Ani naša logistika, ani naše myslenie nie sú v súlade s dramatickými zmenami v Severnej Amerike“.
Skeptici namietajú, že zrušenie zákazu vývozu ropy by viedlo k rastu cien pohonných látok a zníženiu americkej energetickej bezpečnosti. Ekonómovia a analytici argumentujú, že povolenie vývozu by malo malý alebo nulový vplyv na cenu motorových palív, lebo americký export benzínu a motorovej nafty, na ktorý sa zákaz nevzťahuje, dosahuje rekordnú úroveň. Vlani v prvých desiatich mesiacoch dosiahol ich denný vývoz 2,7 milióna barelov.
Ďalší znalci tvrdia, že povolenie vývozu ropy by povzbudilo domáce koncerny, aby zvýšili jej ťažbu v Spojených štátoch.
USA dosiahli teraz najvyššiu ťažbu ropy za posledných 25 rokov. V roku 2016 sa očakáva jej vzostup na 9,6 milióna barelov denne.
Americké rafinérie dostávajú od domácich producentov barel ropy o viac ako 10 USD lacnejšie (7,33 eura), než ju kupujú na svetovom trhu. Avšak rafinérie majú technológie na spracovanie ťažkej ropy (najmä s veľkým obsahom síry) a nie ľahkej, ktorá obsahuje síry podstatne menej.
Asi päť spoločností sa však rozhodlo nečakať na zrušenie zákazu vývozu ropy a na pobreží Mexického zálivu začali stavať jednoduché rafinérie, v ktorých sa ropa len ľahko upraví a ako petrolej ju môžu voľne exportovať. Tom Kloza z firmy Oil Price Information Service and Gasbuddy.com povedal: „Ak čelíte zákazu alebo obmedzeniam v činnosti, usilujete sa ich nejakým spôsobom obísť“.

Súvisiace články

Aktuálne správy