Ceny domov v USA sa vlani v novembri oproti októbru takmer nezmenili

Ceny domov v USA sa vlani v novembri oproti októbru takmer nezmenili a aj v medziročnom porovnaní sa ich rast spomalil. To signalizuje, že aj zotavovanie amerického trhu s nehnuteľnosťami sa spomaľuje. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa údajov spoločnosti CoreLogic sa ceny domov v USA v novembri 2013 zvýšili medzimesačne o 0,1 %, teda podstatne menej ako v októbri, keď stúpli o 0,9 %.
V medziročnom porovnaní vzrástli ceny domov v Spojených štátoch vlani v novembri o „zdravých“ 11,8 %. Tento prírastok bol však najnižší od marca 2013.
Jedným z dôvodov, prečo sa rast cien rezidenčných nehnuteľností v USA v závere minulého roka spomalil, je fakt, že už dosiahli dosť vysokú úroveň a zároveň hypotéky zdraželi.
Celkovo však bol minulý rok pre realitný trh najlepší od vypuknutia globálnej finančnej krízy v roku 2008. Decembrové údaje ešte nie sú známe, ale analytici odhadujú, že za celý rok 2013 sa ceny domov v USA zvýšili o 11,5 %. Predpovedajú tiež, že aj tento rok budú ceny rezidenčných nehnuteľností v Spojených štátoch stúpať, ale oveľa miernejšie ako vlani, zhruba o 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy