Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v novembri 2013 klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v novembri 2013 znížili, už štvrtý mesiac po sebe, a to v porovnaní s októbrom zhodne o 0,1 %. Informoval o tom na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
V medziročnom porovnaní sa index výrobných cien (Industrial producer price index – IPPI) v krajinách, ktoré platia eurom, v novembri znížil o 1,2 % a v celej EÚ klesol o 1 %. IPPI pritom signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.
Hlavným dôvodom medziročného poklesu výrobných nákladov bolo zlacnenie energií a polotovarov. Presnejšie, v eurozóne sa ceny v energetike v novembri prepadli medziročne 3,2 % a v EÚ o 3 %, ceny polotovarov v menovej únii klesli o 1,7 % a v EÚ o 1,5 %. No výrobné ceny v priemysle bez energetického sektora a stavebníctva sa v krajinách, ktoré platia eurom, v sledovanom mesiaci znížili medziročne o 0,3 % a v EÚ o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, sa ceny hotových produktov oproti októbru znížili vo väčšine členských štátov únie, pričom najviac klesli v Estónsku (-1,8 %), Maďarsku (-1,3 %), Dánsku (-1,1 %) a Španielsku (-0,9 %). Rast výrobných cien nahlásili iba Česko (0,7 %), Francúzsko (0,5 %), Holandsko (0,3 %), Grécko a Švédsko (zhodne 0,1 %).
V medziročnom porovnaní sa v novembri 2013 najstrmšie znížili výrobné ceny v Bulharsku (-4 %), Holandsku (-3,4 %) a Belgicku (-2,7 %), najvýraznejšie vzrástli v Estónsku (7,8 %), Rumunsku (0,9 %), Írsku (0,8 %) a Česku (0,6 %).
Na Slovensku sa ceny hotových výrobkov v novembri medzimesačne znížili o 0,7 % a medziročne klesli o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy