Moskva odmieta ryby z Nórska, nie sú vraj kvalitné

, e15;lad Foto:SITA

Od prvého januára platí zákaz dodávok nórskych rýb do Ruska. Dotkne sa väčšiny z 515 nórskych dodávateľov, povedal to agentúre Interfax predstaviteľ kontrolného orgánu Rosselchoznadzor. Hlavnou príčinou opatrení je podľa ruských úradov nedostatočná kvalita produkcie.

Zákaz sa netýka lososovitých rýb, platí len pre slede a podobné druhy. Nórski dodávatelia údajne nedbajú na ruské veterinárne a sanitárne normy a úrady škandinávskej krajiny nevytvorili potrebný mechanizmus kontroly. Podľa šéfa Rosselchoznadzoru Sergeja Dankverta sa Nórsko stalo lídrom v početnosti priestupkov v dodávkach rýb. Svoju produkciu môže naďalej vyvážať iba 29 firiem. "Tieto boli preverené a certifikované ruskými veterinárnymi špecialistami," uviedol zdroj Interfaxu.

Oslo označilo zákaz za nešťastný. "Naši producenti predsa nemôžu predvídať, že ruské veterinárne úrady takmer cez noc zavedú nové pravidlá, ktoré brzdia vývoz nórskych rýb," uviedla ministerka pre rybolov Elisabeth Aspakerová.

Podľa nórskych štatistík bolo za posledných jedenásť mesiacov minulého roka do Ruska dodaných 265 700 ton rýb a morských plodov v cene 691 miliónov eur. Dodávky lososovitých rýb, ktoré budú pokračovať, presiahli sto tisíc ton. Podľa odborníkov sa teraz ale zvýši predajná cena sleďov, ktorí tvoria až pätinu ruského trhu s rybami.

Nejde pritom o prvý podobný krok Moskvy. Niektorí experti tvrdia, že ruský trh s rybami ovládajú štátom podporované kartely, ktoré dovozcom dokážu zablokovať prístup na trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy