Zúfalé kroky privatizácie: Ostrovy aj hrady na predaj, reklama ako päsť na oko

, idnes Foto:TASR;SITA

Výpredaje štátneho majetku kvôli ekonomickej kríze dosiahli v Európe nový rozmer. Do súkromných rúk sa dostal romantický ostrov na Sardínii alebo súostrovie v Iónskom mori. Poľsko ponúka hrady, Malta štátne občianstvo. Sporné pokusy ako naplniť štátnu kasu ale narážajú na odpor verejnosti.

Ako informoval britský denník Independent, len v Taliansku je na predaj okolo päťdesiat nehnuteľností, ktoré by mali v aukciách priniesť do štátneho rozpočtu 500 miliónov eur určených na zníženie vysokého štátneho dlhu. V zozname tohto majetku je napríklad sídlo bývalého kardinála s názvom Villa Mirabellino z 18. storočia, ktoré leží v Lombardii, alebo hrad, kde boli zosobášení herci Tom Cruise a Katie Holmesová. Proti predaju pôvabnej rezidencie Villa Mirabellino sa zdvihla veľká vlna nevôle Talianov, ktorým sa predaj pamiatok do súkromných rúk nepáči.

Kritika zaplavila aj predaj idylického talianskeho ostrova Budelli. Ostrov s plážami lemovanými ružovým pieskom, ktorý patrí k talianskej Sardínii, sa v októbri ocitol v rukách novozélandského podnikateľa Michaela Harta. Zaplatil za neho 2,9 milióna eur. Harte uistil, že chce krásy ostrova zachovať, pobúrení ekológovia napriek tomu zozbierali podpisy 85 tisíc nespokojných ľudí a vláda teraz zvažuje ostrov odkúpiť späť.

Na hnev nespokojných ľudí naráža aj Malta, ktorá začala prehodnocovať svoje úmysly naplniť kasu predajom občianstva. Do rozpočtu malo toto opatrenie priniesť 30 miliónov eur ročne, pod ťarchou kritiky sa však začal plán prehodnocovať. Cena za občianstvo sa má zvýšiť na 1,15 milióna eur. Opozičná nacionalistická strana však sľubuje, že ak sa dostane k moci, novonadobudnuté občianstva zruší. S občianstvom EÚ by mohol byť nákup štátneho majetku pre obyvateľov z tretích krajín jednoduchší.

Poľsko predáva tridsať štátnych hradov a zámkov alebo sídiel. Denník The Wall Street Journal v novembri uviedol, že ministerstvo poľnohospodárstva v roku 2014 chystá ďalších 140 predajov štátneho majetku.

Independent píše, že záujem o privatizovaný majetok je pomerne malý. Napríklad v máji sa podarilo predať súostrovie šiestich ostrovov v Iónskom mori za 8,5 milióna eur. Bývalý katarský emir Hamad bin Chalífa Sání ich kúpil pre svojho syna, ktorý chce na ostrovoch vybudovať luxusné útočisko pre jeho tri manželky a 24 detí.

Podľa experta na privatizácie Williama Megginsona okrem kritiky verejnosti narážajú privatizácie ešte na ďalší problém. Na neprehľadné vlastnícke vzťahy. Napríklad na nepresnosti v gréckom katastri nehnuteľností. "Nie je jasné, kto je vlastníkom pozemku na predaj. Prvý dojem je skvelý, ale v skutočnosti sú veľké politické problémy s predajom kúsku vašej krajiny," poznamenal.

Taliansko má nedostatok peňazí aj na údržbu pamiatok, s ktorými je jej duša bytostne spätá. Vláda totiž osekala v úsporných rozpočtoch financie na opravy. Veľa v nich je v havarijnom stave, a uvažuje preto aj o prenajímaní komerčných plôch napríklad na rímskom Koloseu či na známom moste Ponte di Rialto v Benátkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy