V roku 2014 zarobíme viac, vďaka pomalšiemu cenovému rastu

, Poštová banka Foto:SITA

Vlaňajšok bol v poradí už tretím rokom, počas ktorého výkonnosť slovenskej ekonomiky spomalila. V roku 2014 by však naše hospodárstvo mohlo opäť mierne stúpnuť na plyn a zaznamenať medziročný rast HDP na úrovni 2,3 %. Predpokladá to analytický tím Poštovej banky.

Za lepší vývoj našej ekonomiky sa na sklonku tohto roka budeme môcť poďakovať predovšetkým silnejšiemu zahraničnému dopytu. Ten bude hnacím motorom pre naše exportne orientované podniky. Aj v roku 2014 budeme správanie našich spotrebiteľov naďalej nazývať opatrným a to z dôvodu pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti v krajine. Spotreba slovenských domácností by síce už mala prispieť k rastu nášho hospodárstva, tento príspevok však bude iba mierny. 

Nezamestnanosť zostane pomerne vysoká
Počítame iba s miernym poklesom evidovanej miery nezamestnanosti a to z minuloročnej nami odhadovanej priemernej úrovne 14,16 % na tohtoročných 13,52 %. Ekonomický rast pod úrovňou 3 % totiž v krajine nezaručí výraznejšiu tvorbu nových pracovných miest.

V úvode roka 2014 pomalší cenový rast
V priebehu roka ale postupne očakávame zrýchľovanie tempa rastu cien tovarov a služieb a priemernú infláciu za rok 2014 odhadujeme na úrovni 1,2 %. Tlmičom rastu cien bude i naďalej opatrný spotrebiteľ, čoho príčinou bude stále relatívne pomalý rast ekonomiky a pretrvávajúca vysoká miera nezamestnanosti. Ani regulované ceny energií by po novoročných zmenách nemali zaťažiť naše peňaženky viac ako vlani. Tradične rizikovým faktorom ale býva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich dopad na ceny potravín v našich obchodoch.

Reálny rast platov na úrovni jedného percenta
Rast cien v obchodoch zväčša spotrebiteľa neteší. Ak sa mu ale zvýši i plat alebo príjem, tak mu to až tak vadiť nemusí. Toto sa však o rokoch 2011 a 2012 povedať nedalo. Vlani sme sa ale vďaka pomalšiemu cenovému rastu dočkali opäť reálneho rastu platov a obdobný vývoj očakávame aj v roku 2014. Reálny rast platov v tomto roku odhadujeme na úrovni okolo jedného percenta a zarábajúci Slováci by si tak zo svojich platov mali dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb ako vlani. Ani v roku 2014 ale neprestane platiť, že v časoch vysokej nezamestnanosti je vyjednávacia pozícia zamestnancov ohľadom zvyšovania platov zložitá. Mnohí ľudia totiž uprednostňujú možnosť pracovať, hoci aj za cenu nemeniaceho sa platu.

Základné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky zostanú na minime
Z pohľadu finančných trhov bude rok 2014 zrejme podobný tomu predchádzajúcemu. Hospodárska stagnácia v eurozóne si vyžiadala zníženie základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky na nové historické minimum 0,25 %. Predpokladáme, že na tejto úrovni bude sadzba ponechaná aj počas celého roka 2014 a nevylučujeme, že ECB príde s ďalšími opatreniami na podporu stagnujúcej ekonomiky. Na opačnej strane Atlantiku sa menová politika vyberie skôr opačným smerom. Americký Fed bude pokračovať v postupnom znižovaní stimulov, ktoré by do konca roka mohol zastaviť úplne. Úrokové sadzby sa však ani v USA zo súčasných 0,25 % zvyšovať nebudú. Keďže americkej ekonomike by sa malo dariť o niečo lepšie ako európskej, očakávame pozvoľné posilňovanie amerického dolára voči euru. Na konci roka 2014 by sa spoločná mena eurozóny mohla podľa nášho odhadu voči doláru obchodovať v okolí úrovne 1,3000 EUR/USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy