Neopatrnosť pri internet bankingu môže stáť tisíce

Internet využíva denne až 60 % Slovákov. Väčšina z nich si však neuvedomuje, že k údajom, ktoré majú uložené v počítači, môže mať prístup aj niekto ďalší.

Internet využíva denne až 60 % Slovákov. Väčšina z nich si však neuvedomuje, že k údajom, ktoré majú uložené v počítači, môže mať prístup aj niekto ďalší. Preto je dôležité dbať na jeho zabezpečenie.
Ak je zabezpečenie počítača slabé, hrozí riziko odcudzenia citlivých údajov, ako sú napríklad heslá k rôznym účtom, ale aj vniknutie vírusov, ktoré môžu poškodiť alebo zničiť údaje a programy.
Naďa Urbanová z Poštovej banky radí: "Klienti Poštovej banky čoraz častejšie nakupujú na internete. Preto odporúčame, aby dodržiavali základné pravidlá bezpečnosti, vďaka ktorým je možné predísť veľkému množstvu útokov. Zabezpečenú stránku spoznáte podľa znaku zámku v lište prehliadača. Pri nákupe online alebo pri internet bankingu si bezpečnosť stránky vždy overte. Ak sa prihlasujete do internet bankingu, skontrolujte si navyše, či je adresa naozaj adresou vašej banky a či začína https, ostatné stránky začínajú http.
Odporúča sa tiež používať silné heslá, ktoré sa skladajú z minimálne 12 až 15 znakov. Viac ako slová sú vítané frázy, ktoré môžu byt aj nezmyselné. Okrem malých a veľkých písmen by malo silné heslo obsahovať aj číslice. Riziko zistenia hesla sa taktiež minimalizuje jeho pravidelnou zmenou.
K ochrane dát v počítači nevyhnutne patrí zakúpenie a pravidelná aktualizácia antivírových programov. Tá zabezpečí ochranu aj pred novými vírusmi. Väčšina týchto programov sa aktualizuje automaticky, pri niektorých je však potrebná manuálna aktualizácia.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy