Harmonizovaná miera inflácie v Nemecku v decembri spomalila

Harmonizovaná miera inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v decembri nepríjemne prekvapila analytikov a spomalila viac, ako očakávali. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z údajov spolkového štatistického úradu vyplýva, že harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v decembri vzrástol medziročne o 1,2 % po novembrovom zvýšení o 1,6 %. Analytici pritom odhadovali, že sa tempo jeho rastu spomalí len na 1,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb v Nemecku v decembri zvýšili o 0,5 %, viac ako v novembri, keď vzrástli o 0,2 %. Analytici však očakávali, že decembrové spotrebiteľské ceny stúpnu o niečo strmšie, medzimesačne o 0,7 %.
Neharmonizovaná miera inflácie v Nemecku v decembri vzrástla medziročne o 1,4 % a medzimesačne o 0,4 %. To je zrýchlenie v porovnaní s novembrom, keď sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili medziročne o 1,3 % a medzimesačne o 0,2 %.
Za celý rok 2013 stúpol HICP Nemecka o 1,6 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2012 a neharmonizovaná miera inflácia vzrástla o 1,5 %.
Analytici pozorne sledujú vývoj cien v Nemecku, pretože im signalizuje, ktorým smerom sa vydá inflácia v eurozóne. Cieľom Európskej centrálnej banky je pritom inflácia na úrovni 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy