Novela zákona o tepelnej energetike spresňuje pojem konečný spotrebiteľ

Novela zákona o tepelnej energetike, ktorej návrh by mala na svojej prvej januárovej schôdzi prerokovať vláda SR, spresňuje v súvislosti s definíciou koncového odberateľa tepla pojem konečný spotrebiteľ.
„Pôsobnosť zákona sa rozširuje na práva a povinnosti fyzických osôb a právnických osôb pri výrobe tepla v centrálnom zdroji tepla v budove,“ spresnilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.
Z dôvodu transpozície vybraných ustanovení eurosmernice o energetickej efektívnosti sa podľa rezortu hospodárstva definujú viaceré typy zdrojov tepla, vrátane účinného centralizovaného zásobovania teplom (CZT). „Ako reakcia na podnety z praxe sa spresňujú podmienky pre výkon funkcie zodpovedného zástupcu. V súvislosti s podporou účinného CZT sa stanovujú doplňujúce podmienky pri výstavbe sústavy tepelných zariadení.“
Z povinnosti prednostného pokrytia potreby tepla z existujúcich zdrojov na využívanie obnoviteľnej energie sú novelou zákona vyňaté nové budovy s maximálnou výpočtovou ročnou potrebou tepla 30 MWh. „Povinnosť inštalovať určené meradlá alebo pomerové rozdeľovače tepla u konečného spotrebiteľa sa z dôvodu implementácie eurosmernice o energetickej efektívnosti rozširuje aj na konečného spotrebiteľa tepla v budove s centrálnym zdrojom tepla. Obdobne to platí aj pre pravidlá rozpočítania nákladov na výrobu tepla. Z dôvodu optimalizácie dodávok tepla je potrebné koncepciu rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky pravidelne aktualizovať,“ dodalo MH SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy