Banky v novembri 2013 poskytli tretí najvyšší objem hypoték

Banky na Slovensku aj v novembri minulého roka poskytovali hypotekárne úvery s rekordne nízkymi úrokmi. Ukázali to štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých sa priemerná úroková sadzba na hypotekárnych úveroch pohybovala na úrovni 3,77 %.
Podľa odborníkov za nízkymi hypotekárnymi sadzbami stojí niekoľko faktorov. „Na jednej strane sú to priaznivé sadzby na medzibankovom trhu a nízke úročenie štátnych dlhopisov, ktoré ovplyvňuje úroky hypoték, na druhej strane je to konkurencia medzi slovenskými bankami, ktorá zráža ceny hypoték nadol,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik.
Vďaka nízkym sadzbám na hypotékach v 11. mesiaci minulého roka rástol aj záujem klientov o úvery na bývanie. Banky ich poskytli v celkovej hodnote 408,5 milióna eur. „Táto suma predstavuje tretí najvyšší objem poskytnutých úverov na bývanie za uplynulý rok. Medziročne je vyššia o 15 %,“ konštatuje Porázik.
NBS ešte zverejní štatistiky o poskytnutých úveroch za mesiac december. Podľa odborníkov je pravdepodobné, že aj koncom roka 2013 bol záujem klientov o hypotéky vysoký a bude rásť aj v tomto roku. „Boom hypotekárneho trhu bude pokračovať i v roku 2014. Vzhľadom k silnému roku 2011, z ktorého trojročné fixácie budú tento rok končiť, si myslím, že požiadavka klientov na výhodnejšie podmienky hypoték bude silná,“ očakáva Porázik. Taktiež by mali naďalej klesať aj úrokové sadzby. Odborníci sa totiž domnievajú, že výhodné makroekonomické a medzibankové prostredie bude pretrvávať aj tento rok a konkurencia medzi bankami bude naďalej vysoká. „Postupne by sa mala zlepšovať i situácia na trhu práce, takže k migrujúcim úverom pribudnú nové žiadosti od občanov, u ktorých sa obnoví odvaha kúpiť si nehnuteľnosť,“ dodáva Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy