Taliansko môže prekročiť limit pre deficit, ak bude zavádzať reformy

Taliansko sa môže dohodnúť s Európskou úniou na zmiernení fiškálnych kritérií, ak ukáže Bruselu, že to myslí vážne s reformami hospodárstva a politického systému. Vyhlásil dnes Matteo Renzi, nový šéf stredopravej koaličnej Demokratickej strany v rozhovore pre noviny Fatto Quotidiano, z ktorého citovala agentúra Reuters.
Renzi nie je členom kabinetu premiéra Enrica Lettu, ale ako šéf najväčšej strany vládnej koalície bude mať veľký vplyv na formovanie jej politického programu a už vyzval kabinet na urýchlenie reforiem.
Taliansko aj napriek recesii, najhoršej od druhej svetovej vojny, znížilo schodok v rozpočte pod povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) vďaka rastu daní a ďalším prísnym úsporným opatreniam, ktoré vyvolali hnev verejnosti.
Renzi, 38-ročný starosta Florencie, dosiahol v decembri hladké víťazstvo v straníckych primárkach a stal sa lídrom sociálnych demokratov. Podľa neho je však 3-% limit pre deficit symbolom „nedostatočnej vízie“ európskych lídrov, ktorá vohnala úniu do krízy.
„Je zrejmé, že ho môžeme prekročiť; je to zastaraný limit, ktorý bol stanovený pred 20 rokmi,“ vyhlásil.
Taliansko musí podľa neho ukázať, že je pripravené zreformovať ústavu, aby znížilo stúpajúce náklady na politický systém, a schválilo reformu Zákonníka práce a ďalšie reformy, vďaka čomu by sa stalo atraktívnejším pre investorov.
„Európa nám potom zatlieska, aj keď prekročíme 3-% limit pre deficit,“ dodal.
Renziho vyhlásenie kontrastuje s postojom premiéra Lettu, ktorý opakovane zdôraznil, že práve rozpočtová disciplína pomohla Taliansku minulý rok znova získať dôveru investorov a znížiť náklady na obsluhu dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy