Španielsky minister hospodárstva očakáva zlepšenie na trhu práce

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos očakáva, že v tomto roku sa situácia na pracovnom trhu v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny výrazne zlepší. Povedal to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena Ser, z ktorého cituje agentúra RTTNews.
Podľa ministra v roku 2014 pribudne v Španielsku viac pracovných miest, ako vláda odhadovala vlani v septembri. Dôvodom je reforma pracovného trhu, ktorá pomôže zrýchliť tvorbu nových pracovných miest. De Guindos predpovedá, že miera nezamestnanosti v Španielsku tento rok klesne na 25,9 %.
Predbežné štatistické údaje naznačujú, že miera nezamestnanosti v krajine sa už v novembri 2013 znížila, prvýkrát po štyroch mesiacoch. Počet ľudí v evidencii úradov práce totiž v sledovanom mesiaci klesol o 2475 na 4,81 milióna osôb. Na jeseň pritom nezamestnanosť v Španielsku zvyčajne stúpa po skončení letnej turistickej sezóny, ktorá prináša dočasné pracovné príležitosti.
Štatistický úrad uverejňuje len kvartálne údaje o vývoji na trhu práce a tie ukázali, že v 3. štvrťroku, teda v období júl-september 2013, sa miera nezamestnanosti v Španielsku znížila na 25,98 % z 26,26 % v predchádzajúcom 2. kvartáli.
Španielsko má po Grécku najvyššiu mieru nezamestnanosti v celej Európskej únii. Minister hospodárstva ale verí, že ozdravené banky začnú opäť poskytovať úvery malým a stredným podnikom a pomôžu tak ekonomike aj pracovnému trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy