Šéfa SACR určuje minister dopravy bez povinného súhlasu odborníkov

Generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) vymenováva a odvoláva od januára 2014 minister dopravy bez súhlasu Rady SACR, ako to bolo predtým. Rada je poradným a kontrolným orgánom, kde sú zastúpení odborníci a rôzni predstavitelia tohto odvetvia.
Takúto zmenu priniesla novela zákona o podpore cestovného ruchu, ktorá je účinná od 1. januára tohto roku. Podľa ministerstva dopravy je dôvodom úpravy potreba zosúladiť zákon o podpore cestovného ruchu so zákonom o výkone prác vo verejnom záujme, na základe ktorého sa miesto generálneho riaditeľa obsadzuje výberovým konaním. A to bez ďalších doplňujúcich procedúr, akou je napríklad dodatočné schvaľovanie v poradných orgánoch. „Ak by totiž minister nevymenoval riadneho víťaza výberového konania len pre nesúhlas poradného orgánu, mohlo by dôjsť k porušeniu zákona,“ vysvetlil pre TASR hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.
Zmena však podľa jeho slov nevylučuje, že sa Rada SACR môže aj v budúcnosti podieľať na výbere generálneho riaditeľa. „Minister môže napríklad radu ako svoj poradný orgán požiadať, aby vypracovala podklady pre výber generálneho riaditeľa, či navrhla kritériá výberu,“ priblížil Kóňa. Toto opatrenie kritizovala opozícia a žiadala ho vyňať zo zákona.

Súvisiace články

Aktuálne správy