Fiat sa dohodol s fondom VEBA na odkúpení jeho podielu v Chrysleri

Taliansky koncern Fiat už má na dosah získanie úplnej kontroly nad americkou automobilkou Chrysler. Vedenie koncernu sa totiž dohodlo so zdravotným fondom VEBA na odkúpení jeho podielu v Chrysleri za 3,65 miliardy USD (2,65 miliardy eur). Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Fiat už vlastní väčšinový, presnejšie 58,5-% podiel v americkej firme. Šéf koncernu Sergio Marchionne sa však usiloval získať plnú kontrolu nad Chryslerom a odkúpiť aj zvyšných 41,5 % akcií od fondu VEBA. Ten patrí pod odborový zväz UAW (United Auto Workers) a zabezpečuje zdravotnú starostlivosť zamestnancom Chryslera, ktorí sú už na dôchodku.
Obom stranám sa nakoniec podarilo dospieť k dohode, podľa ktorej fond dostane v hotovosti najprv 1,9 miliardy USD od Chryslera a zvyšných 1,75 miliardy USD od Fiatu po dokončení transakcie. Tú by chcel koncern uzavrieť do 20. januára.
Okrem toho sa Chrysler zaviazal, že nasledujúce tri roky vyplatí odborovému zväzu UAW ešte 700 miliónov USD ročne v rámci dohody o vyrovnaní.
Taliansky koncern sa už dlhšie usiluje ovládnuť americkú automobilku a zvýšiť tak svoje príjmy a zároveň znížiť závislosť od európskeho trhu. Fiat chce po úplnom prevzatí Chryslera vytvoriť konglomerát, ktorý by dokázal úspešne konkurovať firmám ako General Motors, Volkswagen, Toyota.
Talianska automobilka má opciu na kúpu akcií americkej firmy vo vlastníctve VEBA a toto právo už niekoľkokrát využila, ale akcie fondu sa jej až doteraz nepodarilo získať. VEBA tvrdila, že ponúkaná suma je nízka. Fiat sa dokonca obrátil na súd, aby rozhodol v spore o cenu zvyšných akcií. Termín procesu bol však stanovený až na september tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy