Alkohol za volantom je dôvodom na krátenie poistného plnenia

Dôvody vzniku dopravnej nehody bývajú rôzne a často sú dôsledkom nepozornosti vodičov, neprispôsobenia jazdy podmienkam na cestách, a to najmä v zime. Nezriedka však príčinou dopravnej nehody s fatálnymi následkami je požitie alkoholu alebo návykových látok zo strany vodiča.
Aj v prípade, ak má vodič auto havarijne poistené, poisťovňa mu môže odmietnuť poistné plnenie.
„Jazda pod vplyvom alkoholu je dôvodom krátenia poistného plnenia v havarijnom poistení. Krátenie alebo zamietnutie sa uplatní, ak vodič viedol v čase poistnej udalosti vozidlo pod vplyvom alkoholu, návykových látok, alebo sa odmietol bezdôvodne podrobiť skúške na požitie alkoholu, alebo návykových látok. Havarijné poistenie je určené na ochranu vozidla pred nečakanými nástrahami ako je napríklad dopravná nehoda či jeho krádež. Je dôležité uvedomiť si, že havarijné poistenie nie je určené na škody, ktoré nie sú spôsobené dopravnou nehodou, ale funkčným namáhaním, prirodzeným opotrebením, únavou materiálu, konštrukčnou alebo výrobnou chybou,“ uviedla Lucia Muthová z Allianz – Slovenskej poisťovne.
Allianz – Slovenská poisťovňa zostavila rebríček najčastejších poistných udalostí na našich cestách. V havarijnom poistení bol najčastejšou príčinou platenia poistného plnenia v roku 2013 (1. január až 19. november) náraz poisteného vozidla do stojaceho predmetu. Náraz nepozorných vodičov do dopravných značiek, zvodidiel, stromov či plotov tak spôsobil viac ako 12.000 poistných udalostí.
Na druhom mieste najčastejších príčin škôd na cestách v havarijnom poistení eviduje Allianz – SP náraz iného vozidla do poisteného auta. Nehody, v ktorých bol poistený vodič poškodeným, tak boli príčinou poistných udalostí v 11.000 prípadoch.
Treťou najčastejšou príčinou je zrážka s osobou či pohybujúcim sa predmetom (kamienok), keďže spôsobila takmer 10.000 poistných udalostí.
Oproti minulým rokom sa zvýšil najmä počet škôd zapríčinených nerovnosťou na komunikácii, teda výtlkmi. Do polovice novembra zaznamenala poisťovňa až 2612 takýchto poistných udalostí, čo je najviac za posledných niekoľko rokov. Zvýšil sa aj počet nehôd, ktoré zapríčinil stret so zverou, v roku 2013 ich zatiaľ do poisťovne nahlásilo 1682 vodičov.

Súvisiace články

Aktuálne správy