MMF zlepší prognózu rastu americkej ekonomiky v roku 2014

Medzinárodný menový fond (MMF) plánuje zlepšiť svoju prognózu vývoja ekonomiky USA na rok 2014. Uviedla to v nedeľu (22. 12.) šéfka fondu Christine Lagardeová. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Lagardeová v rozhovore pre televíznu stanicu NBC uviedla, že MMF reaguje na najnovší vývoj v USA, kde Kongres schválil návrh rozpočtu na najbližšie dva roky, miera nezamestnanosti klesá a centrálna banka Fed oznámila, že v januári začne s obmedzovaním svojho programu nákupu dlhopisov. Program určený na podporu ekonomiky obmedzí z terajšieho rozsahu 85 miliárd USD (62,25 miliardy eur) na 75 miliárd USD mesačne. To signalizuje, že ekonomická situácia v USA sa zlepšila natoľko, že Federálny rezervný systém (Fed) už v doterajšom rozsahu podpory pokračovať nemusí.
„Hospodársky rast sa zrýchľuje a miera nezamestnanosti postupne klesá,“ povedala Lagardeová pre NBC. „To dáva šance na lepší vývoj ekonomiky USA v roku 2014, než sme pôvodne očakávali,“ dodala šéfka fondu, konkrétne čísla však zatiaľ nezverejnila. Novú prognózu o vývoji svetovej ekonomiky by mal MMF zverejniť v polovici januára.
Fond v ostatnej prognóze zverejnenej v októbri tohto roka odhadoval, že ekonomika USA v budúcom roku vzrastie o 2,6 %. Pre tento rok predpokladal v októbri rast na úrovni 1,6 %. V tom období MMF zároveň USA varoval, že prípadné nezvýšenie dlhového stropu by mohlo poškodiť nielen Spojené štáty, ale aj svetovú ekonomiku. Lagardeová najnovšie ocenila minulý týždeň dosiahnutú dohodu o rozpočte a dodala, že rovnaký zodpovedný prístup očakáva od Kongresu aj vo februári, keď by mal rozhodnúť o navýšení dlhového stropu.

Súvisiace články

Aktuálne správy