Taliansko musí pokračovať v reformách

Taliansko musí udržať verejné financie pod kontrolou a pokračovať v znižovaní štátneho dlhu po tom, aj keď sa už v ekonomike objavili prvé signály o blížiacom sa konci recesie. Vyhlásil to dnes člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet v rozhovore pre hospodárske noviny La Stampa.
Praet pripomenul, že tretej najväčšej ekonomike eurozóny stále hrozí spomalenie, ak nebude pokračovať v hospodárskych reformách.
„Ak vláda chce udržať hospodársky rast, musí plniť svoje záväzky,“ povedal Praet novinám La Stampa a upozornil kabinet v Ríme, že si nemôže dovoliť žiadny sklz pri plnení fiškálnych cieľov.
Podľa Praeta vláda v Ríme musí dokončiť dôležité reformy, ako je napríklad zvýšenie flexibility pracovného trhu a odstránenie byrokracie. To je dôležitá úloha pre ekonomiku, v ktorej funguje veľa malých firiem.
„Náklady na prácu v Taliansku sú príliš vysoké. To neznamená, že platy sú príliš vysoké, v skutočnosti sú nižšie ako v ostatných štátoch západnej Európy. Problémom je ale príliš nízka produktivita práce,“ skonštatoval Praet.
Dodal, že ECB je pripravená konať v prípade, že tok úverov v eurozóne „vyschne“ a ohrozí tak zotavovanie jej ekonomiky. Momentálne sa však vyhliadky na investície v regióne zlepšujú.
„Domnievame sa, že investície začnú už na budúci rok rásť,“ vyhlásil.
Pokles talianskej ekonomiky sa po dvoch rokoch zastavil a jej výkon v 3. kvartáli stagnoval. Podľa štatistického úradu ISTAT je však zatiaľ predčasné vyhlásiť koniec recesie v Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy