Prečo Bitcoin nikdy nebude skutočnou menou

, TheAtlantic Foto:SITA

Bitcoin môže byť Paypal 2.0, ale nikdy z neho nebude dolár 2.0. Nie v prípade, že sa ceny tovarov v Bitcoinoch prepadnú za rok až o 98,5 % ako tomu bolo tento rok.

Kadekto by povedal, že pokles cien je dobrý. Lenže nie je. Keď ceny padajú, ľudia prestávajú nakupovať. A keď ľudia prestanú nakupovať, nebudú firmy investovať. Ekonomika sa prepadne a bude ďalej klesať. Ľudia nebudú schopní zo svojich znížených platov splácať dlhy, prídu bankroty, banky budú strácať, prestanú požičiavať, takže ceny ešte viac klesnú. Táto deflačná špirála stiahla ku dnu svetovú ekonomiku v 30. rokoch a ohrozuje svet aj v súčasnosti. I keď sa centrálnym bankám podarilo z veľkej časti poklesu cien zabrániť.

Existuje však mena, ktorá je ako stvorená na to, aby túto ekonomickú katastrofu vyvolala. Je to  Bitcoin. Počet Bitcoinov, ktoré kedy budú v obehu, je pevne určený a porastie pomalým tempom do roku 2040. Potom sa „výroba“ zastaví. Táto umelo vytvorená vzácnosť by mala znamenať, že hodnota Bitcoinu v dolároch porastie. To sa napokon tento rok dokázalo, Bitcoin zdražel zo 14 na 1200 dolárov, aby sa vrátil zhruba na polovicu.

Drahší Bitcoin znamená v praxi to, že veci v ňom ocenené stoja menej. Je to bitcoinová deflácia. Aká veľká táto deflácia je? Ako správne tušíte, obrovská. Peter Coy z Bloombergu spočítal, že ceny prepočítané na Bitcoiny by tento rok klesli až o 98,5 %. Pre porovnanie, v najťažších časoch Veľkej depresie klesli ceny za rok o 10 %.

Ceny našťastie nie sú bežne vyjadrované v Bitcoinoch, ale v dolároch, eurách a iných menách. Reálnu ekonomiku tak neohrozí prípadný prudký nárast ceny Bitcoinu. Ľudia si ďalej žijú svoje životy, bez toho aby si Bitcoin museli vôbec všímať. Zasadí to však tvrdú ranu "bitcoinovej ekonomike". Prečo by niekto mal niečo nakupovať za Bitcoiny, keď vie, že zajtra môže byť ich cena dvojnásobná?

Reakcia je zrejmá, ľudia za ne takmer nenakupujú. Podľa prieskumov leží 64 % Bitcoinov na účtoch, ktoré nikdy neboli použité. A tie, ktoré použité raz boli, už neboli použité znovu. Graf, ktorý zostavil Jason Kuźnicka z Cato Institute, ukazuje podiel dolárovej hodnoty všetkých bitcoinových transakcií a dolárovej hodnoty všetkých Bitcoinov v obehu. Je ťažké v grafe nájsť nejaký trend, jednoducho tam nie je. Ak by ľudia používali Bitcoiny viac, tento pomer by rástol, ale nerastie.

Bitcoin teda nemôže fungovať ako mena, kým sa nezbaví svojho deflačného charakteru. Nakupovať za Bitcoiny má zmysel len vtedy, keď potrebujete zohnať on – line tovar, ktorý za doláre alebo eurá nekúpite, teda niečo ilegálneho. Čierny trh je síce veľký, ale nie dosť na to, aby sa Bitcoin vďaka nemu mohol stať svetovo uznávanou menou.

Čo Bitcoin skutočne potrebuje, je centrálna banka, ktorá by jeho hodnotu stabilizovala. To je pravý opak toho, čo zástancovia Bitcoinov chcú. Keď dopyt po Bitcoinoch vzrastie, "natlačila" by ďalšie, čím by zabránila prudkému rastu ich hodnoty. Tvorcovia Bitcoinov a ďalších podobných kryptomien sa musia rozhodnúť, či Bitcoin bude pyramídová hra pre techno – libertariánov, alebo prostriedok zámeny. Technológia to revolučná je, ale samotný Bitcoin túto revolúciu brzdí. Inými slovami, Bitcoin by bolo možné použiť ako platobný systém, ak by mal stabilnú hodnotu. Do tej doby to bude len dot.comová akcia.

Súvisiace články

Aktuálne správy