Mýtus o nezničiteľnej mene padá, cena zlata klesá

, Die Welt;World Gold Council Foto:SITA;yahoo finance

Osem rokov prinášalo zlato pekné zisky, teraz sa ale zdá, je s tým je koniec. Za tento rok totiž jeho cena klesla takmer o tretinu. Boli tak vymazané zisky z posledných viac ako dvoch rokov. Podľa nemeckého denníka Die Welt to znamená koniec mýtu o nezničiteľnej kovovej meny a tiež Waterloo pre tých, ktorí sporia prostredníctvom tohto drahého kovu.

Rok 2013 síce ešte neskončil, ale už teraz je jedným z najhorších v dejinách žltého kovu. Od januára totiž zlato stratilo 29,1 percenta svojej ceny. Po oznámení Fedu klesá zlato v New Yorku o 1,5 percenta až pod hladinu 1200 USD/uncia, za čo sa neobchodovalo od júna tohto roka.

Podobné pády ako tento rok zažilo zlato naposledy v roku 1997 a predtým v roku 1981. Jeho držitelia sa môžu utešovať len tým, že majitelia akcií dopadli pred piatimi rokmi, po páde investičnej banky Lehman Brothers, ešte horšie.

Zlepšenie pritom nie je na dohľad. "Cena zlata bude ďalej klesať," obáva sa Uwe Zimmer, predák kolínskej firmy Meridia. Ľudia vraj už nemajú pocit, že žijú uprostred finančnej krízy, a preto sa toľko neženú za istotou, ktorú zlato zdanlivo ponúka.

Ranu zasadila nízka inflácia

K poklesu ceny prispieva tiež finančná stabilizácia a zníženie inflácie. "Akonáhle zmizol strach z akútnej straty ceny peňazí a zo zrútenia finančného systému, cena zlata sa koriguje," povedal Welt Marc – Oliver Lux z mníchovskej firmy Dr Lux & Präuner. Ako dodal, bez väčšej inflácie nemajú investori mnoho dôvodov veľkoryso nakupovať zlato.

K poklesu ceny môže napomáhať aj sklamanie ľudí nad zistením, že ani zlato nedokáže uchrániť ich peniaze. Pokles ceny vraj povedie k tomu, že sa "bojazlivý kapitál" obráti k žltému kovu chrbtom, čo cenový pokles len prehĺbi.

Prívrženci zlata naopak tvrdia, že teraz sa jeho cena len normalizuje po tom, čo sa v čase europaniky nadmerne nafúkla. "Doteraz šlo len o zdravú korektúru rastových pohybov od roku 2007," uisťuje Ralf Wiedmann, stratég firmy Advertum, ktorá spravuje cudzie majetky.

Investičná firma Tiberius, ktorá pred desiatimi rokmi ako jedna z prvých upozornila na narastajúcu cenu zlata a predvlani naopak varovala pred rizikom cenového prepadu, si myslí, že aspoň po nasledujúcich 12 mesiacov musí žltý kov počítať s cenovou stagnáciou. Ak jeho cena začne opäť rásť, tak najskôr koncom roka 2014.

Krajiny s najväčším zlatým pokladom

Zlato tento rok oslabilo o 25 % a zdá sa, že zaznamená prvý ročný pokles za posledných 12 rokov. To nie je dobrá správa pre centrálne banky, ktoré sa snažia pozíciami v zlate diverzifikovať svoje devízové ​​rezervy. Podľa aktuálnej správy Svetovej rady pre zlato tento rok dohromady navýšili svoje pozície v zlate o takmer 300 ton. Celkovo sa celosvetovo zlato v centrálnych bankách zvýšilo na 31 913,5 tony.

10. India
Oficiálne pozície v zlate : 557,7 tony
Podiel na devízových rezervách : 8,4 %

9. Holandsko
Oficiálne pozície v zlate : 612,5 tony
Podiel na devízových rezervách : 54 %

8. Japonsko
Oficiálne pozície v zlate : 765,2 tony
Podiel na devízových rezervách : 2,6 %

7. Rusko
Oficiálne pozície v zlate : 1 015,1 tony
Podiel na devízových rezervách : 8,3 %

6. Švajčiarsko
Oficiálne pozície v zlate : 1 040,1 tony
Podiel na devízových rezervách : 8,3 %

5. Čína
Oficiálne pozície v zlate : 1 054,1 tony
Podiel na devízových rezervách : 1,2 %

4. Francúzsko
Oficiálne pozície v zlate : 2 435,4 tony
Podiel na devízových rezervách : 66,1 %

3. Taliansko
Oficiálne pozície v zlate : 2 451,8 tony
Podiel na devízových rezervách : 67,2 %

2. Nemecko
Oficiálne pozície v zlate : 3 387,1 tony
Podiel na devízových rezervách : 68,7 %

1. USA
Oficiálne pozície v zlate : 8 133,5 tony
Podiel na devízových rezervách : 71,7 %

 

Súvisiace články

Aktuálne správy