Slovinsko začalo rekapitalizovať svoje banky

Slovinsko v stredu napumpovalo do troch najväčších štátnych bánk 2,7 mld. eur. Stalo sa tak po tom, ako Brusel schválil rekapitalizáciu týchto spoločností. „V spolupráci s centrálnou bankou Slovinsko zabezpečilo adekvátny nárast kapitálu v bankách (vlastnených štátom),“ uviedlo ministerstvo financií vo svojom stanovisku.

Európska komisia (EK) odobrila plán Slovinska na rekapitalizáciu a reštrukturalizáciu bánk v skorších stredajších hodinách. V stredu vláda naliala do spoločnosti Nova Ljubljanska Banka (NLB) 1,5 mld. eur. Druhá najväčšia banka NKBM získala 870 mil. eur. Krajina okrem toho predbežne poslala 348 mil. eur do spoločnosti Abanka. Viac kapitálu by tejto banke mala krajina poskytnúť, keď predstaví plán jej reštrukturalizácie v Bruseli.

Slovinsko potrebuje na rekapitalizáciu svojich bánk 4,778 mld. eur. Vyhlásil to minulý týždeň guvernér tamojšej centrálnej banky Bostjan Jazbec na základe výsledkov stresových testov pod dohľadom Európskej únie. Cieľom testovania bolo rozhodnúť, či Slovinsko dokáže ozdraviť svoje banky bez vonkajšej pomoci. Podstatnú časť sumy, celkovo 3,012 mld. eur, budú podľa guvernéra potrebovať tri najväčšie štátom vlastnené úverové ústavy NLB, NKBM a Abanka. Vláda v Ľubľane už pred zverejnením výsledkov stresových testov oznámila, že na rekapitalizáciu bánk vyčlenila 4,7 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy