Americká centrálna banka začne uberať plyn, sadzby zostanú

, patria Foto:SITA

Tlač nových dolárov výrazne ochabne. Americká centrálna banka (Fed) sa rozhodla začať obmedzovať opatrenia na podporu hospodárskeho rastu Spojených štátov. Banka oznámila, že zníži nákupy dlhopisov o desať miliárd dolárov na 75 miliárd dolárov mesačne. Naznačila však, že jej kľúčová úroková sadzba zostane na nízkej úrovni dlhšie, než doteraz sľubovala.

Fed oznámil, že objem mesačných nákupov vládnych dlhopisov klesne z 45 mld USD na 40 mld USD. Objem nákupov hypotekárnych dlhopisov zníži z 40 na 35 mld USD. Rozhodnutie obmedziť QE podporilo deväť hlasujúcich členov FOMC, proti bol iba šéf Fedu v Bostone Eric Rosengren, ktorý argumetoval stále vysokou nezamestnanosťou a infláciou pod 2 percentá.

Federálny rezervný systém včera potvrdil dlhodobé zotrvanie úrokových sadzieb na minime. Tam pravdepodobne zostanú "ešte nejakú dobu po tom, čo miera nezamestnanosti klesne pod skôr avizovanú kľúčovú hranicu 6,5 percenta, a to zvlášť v prípade, že očakávaná inflácia bude zotrvávať pod dvojpercentným cieľom ". V novembri miera nezamestnanosti v USA klesla na rovných sedem percent z októbrových 7,3 percenta. Dostala sa tak najnižšie za päť rokov. Do konca budúceho roka by podľa Fedu mohla klesnúť až na 6,3 percenta, oproti septembrovej prognóze v rozpätí 6,4 až 6,8 percenta.

Banka rozhodnutie obmedziť nákupy dlhopisov zdôvodnila zlepšujúcimi sa podmienkami na trhu práce. Rozhodnutie je prekvapivé pre mnoho investorov, ktorí s týmto krokom počítali až budúci rok. Potvrdzuje to však zlepšujúce sa vyhliadky trhu práce aj celej americkej ekonomiky.

Guvernér centrálnej banky Ben Bernanke vyhlásil, že Fed bude pravdepodobne pokračovať v postupnom obmedzovaní nákupov dlhopisov, ak sa bude situácia na trhu práce ďalej zlepšovať. Obmedzovanie nákupov by mohlo viesť k rastu dlhodobých trhových úrokových sadzieb pre podniky a spotrebiteľov.

Americký dolár sa vyšplhal na týždenné maximum voči euru. Zlato najprv začalo kolísať, potom sa ale aj jeho cena vydala hore a dostala sa nad hranicu 1235 dolárov za trojskú uncu. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárast o štvrť dolára na 97,50 USD za barel. Správa o obmedzení QE poslala bezprostredne akciové trhy nižšie, avšak v priebehu niekoľkých minút sa hlavné indexy obrátili k rastu. Wall Street zakončila so ziskami najvyššími od októbra a uzavrela na nových historických maximách: S&P 500 +1,66 % na 1810,65 bodu, DJIA +1,84 % a Nasdaq +1,15 %.

"Dôvodom rastu akciového trhu je to, že ide o 'zlú správu', na ktorú investori už dlho čakali a ktorá je konečne preč z cesty," poznamenal analytik Erik Davidson zo spoločnosť Wells Fargo. "Potvrdzuje to, že ekonomika sa uzdravuje," citovala ho agentúra Reuters. Práve Fed totiž nákupom dlhopisov tento rok pomohol americkým akciám k výstupu na nové maximá.

V tohtoročnom treťom štvrťroku americká ekonomika rástla tempom 3,6 percenta ročne, čo bolo najrýchlejšie od prvého kvartálu minulého roka. Fed predpokladá, že v celom tomto roku sa tempo hospodárskeho rastu bude pohybovať okolo dvoch percent. V budúcom roku počíta so zrýchlením na 2,8 až 3,2 percenta.

Bernanke povedal, že rozhodnutie úzko konzultoval so svojim nástupcom v čele centrálnej banky, s Janet Yellenovou. "Plne podporuje naše dnešné rozhodnutie," uviedol. Fed teraz v dôsledku programu nákupov dlhopisov ich má v hodnote okolo štyroch biliónov dolárov. Pätnásť zo 17 členov výboru FOMC odhaduje, že k prvému zvýšeniu sadzieb by mohlo dôjsť v roku 2015 alebo neskôr

Súvisiace články

Aktuálne správy