OSN predpokladá nasledujúce dva roky rast svetovej ekonomiky minimálne o 3 %

Vyhliadky rastu svetovej ekonomiky sa zlepšili, pod čo sa podpísalo ukončenie recesie v eurozóne a určité zrýchlenie hospodárskeho rastu v Spojených štátoch. Uviedla to dnes Organizácia Spojených národov (OSN), ktorá zverejnila prognózu vývoja globálnej ekonomiky na roky 2014 a 2015. Podľa tejto prognózy sa rast svetového hospodárstva bude postupne zrýchľovať. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
OSN v správe World Economic Situation and Prospects 2014 uviedla, že svetová ekonomika by tento rok mala vzrásť len o 2,1 %, no v nasledujúcich dvoch rokoch by rast mal dosiahnuť minimálne 3 %. Ako OSN informovala, v roku 2014 očakáva rast na úrovni 3 % a v roku 2015 by mal dosiahnuť 3,3 %.
„Aj v tomto roku zaznamená svetová ekonomika utlmený rast, už druhý rok po sebe, no určité zlepšenie v ostatnom kvartáli vedie OSN k pozitívnejším prognózam,“ uvádza sa v správe. „Eurozóna sa vymanila z dlhodobej recesie a rast ekonomiky USA sa zrýchlil. Podobne aj niektoré veľké rozvíjajúce sa ekonomiky ako Čína a India dokázali zastaviť predchádzajúce spomaľovanie tempa rastu hospodárstva,“ dodala OSN, čo podľa nej poukazuje na rast globálnej ekonomiky.
Na druhej strane organizácia uviedla niektoré riziká pre svetové hospodárstvo. Medzi nimi sú napríklad plánované obmedzenie a neskôr ukončenie programu kvantitatívneho uvoľňovania zo strany americkej centrálnej banky Fed, pokračujúca krehkosť bankového systému a reálnej ekonomiky v eurozóne či spory v USA pre dlhový strop.

Súvisiace články

Aktuálne správy