Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v roku 2014 výrazne zrýchli

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa na budúci rok zrýchli vďaka spotrebiteľským výdavkom a firemným investíciám.

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa na budúci rok zrýchli vďaka spotrebiteľským výdavkom a firemným investíciám. Informovala o tom agentúra DPA.
Na budúci rok by mal nemecký hrubý domáci produkt (HDP) vzrásť o 1,6 % po 0,4-% zvýšení v tomto roku, zlepšil svoju prognózu Nemecký inštitút pre výskum ekonomiky (DIW). V roku 2015 by sa malo tempo rastu najväčšej európskej ekonomiky zrýchliť na 2 %.
Nemecký bankový zväz Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR) počíta v roku 2014 so zvýšením tempa rastu až na 1,8 %.
"Pozitívny vývoj svetovej ekonomiky a eurozóny k rastu pomôžu nemeckému exportu," uviedol prezident DIW Marcel Fratzscher. Takže firmy majú dôvody pre investície. V poslednom čase boli firemné investície v Nemecku obmedzené. Jedným z dôvodov bola neistota ohľadom vývoja ekonomiky eurozóny. Motorom rastu však podľa DIW zostane súkromná spotreba.
Podľa šéfa predstavenstva BVR Andreasa Martina by sa mala zvyšovať dôležitosť investícií pri podpore rastu. Export síce v roku 2014 vzrastie, ale nárast dovozu bude ešte vyšší. Celkovo teda bude príspevok zahraničného obchodu k rastu zrejme negatívny.
DIW počíta v roku 2014 s miernym rozpočtovým deficitom po prebytku v tomto roku. Dôvodom je nárast výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy